
La xirivia conté moltes propietats i gastronòmicament té les seves possibilitats que no podem menysprear. Per aquest motiu hem preparat una recepta d‘hummus de Xirivia. Per preparar-la necessitarem:
Ingredients per a 4 persones
- 500 grams de xirivies
- 250 grams de brou de verdures o d’au (i una mica més si cal)
- 3 c/s de tahini
- 2 grans d’all
- ½ llimona (el suc)
- 1-2 branquetes de julivert
- 1 c/c de pebre vermell (pot ser dolç o picant)
- 1 c/c de salsa harissa (opcional)
- c/n de pebre negre acabat de moldre
- c/n de sal
- 60-70 grams d’oli d’oliva verge extra.
Elaboració
- Pelar les xirivies. A continuació tallar en trossos més o menys iguals. Abans pots treure unes tires de xirivia per fregir i presentar-les sobre l’hummus.
- Posar a escalfar una paella àmplia amb una mica d’oli d’oliva verge extra, el suficient per lubricar les xirivies, incorporar i afegir sal moderadament. Ofegar les xirivies fins que comencin a daurar-se, remenant de tant en tant.
- Quan estiguin daurades afegir aproximadament la meitat del brou i baixar el foc, pots tapar la paella deixant que s’escapi el vapor. Quan les xirivies estiguin tendres i el brou s’hagi consumit, retirar de foc.
- Posar les xirivies al vas de la batedora i afegir el tahini, els alls prèviament pelats i trossejats, el suc de llimona, les fulles de julivert picades, el pebre vermell picant, la salsa harissa (si ho vols més picant) i el pebre negre .
- Incorporar també una mica més de brou i una mica més de la meitat de l’oli d’oliva verge extra. Triturar fins a obtenir un puré, provar i rectifica de sal, afegir més brou si ho vols més lleuger i torna a triturar.
- Fregir les làmines de xirivia reservades en oli d’oliva calent, amb cura que no es cremin, retirar-les i posar-les sobre paper de cuina absorbent per retirar l’excés d’oli i que es mantinguin cruixents.

La revista de Menja sa és una revista online d’alimentació saludable formada per un equip expert de Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.