Skip to content
Revista de Menja sa

Intolerància a la lactosa3 min read

9 juny, 2016
intolerancia lactosa

Què és la lactosa?

La lactosa és un tipus de sucre que es troba a la llet (humana, de vaca, de cabra i d’ovella) i als seus derivats. Es pot trobar en altres productes com a additiu alimentari, per exemple: carns processades, patés, margarines, salses, embotits, gelats, sopes instantànies, menjars preparats… També en medicaments.

En què consisteix la intolerància a la lactosa?

Per poder digerir la lactosa necessitem un enzim anomenat lactasa. Quan no hi ha suficient quantitat d’aquest enzim, una part o la totalitat de la lactosa queda sense digerir, passant a l’intestí gruixut, on serà fermentada per la flora bacteriana, generant simptomatologia diversa.

Quins símptomes pot provocar?

Els símptomes solen presentar-se des dels 30 minuts fins a les 2 hores posteriors al consum de productes que continguin lactosa, podent agreujar-se quan es consumeixen grans quantitats. Els símptomes més freqüents són: distensió abdominal, còlics abdominals, diarrea, gasos (flatulència), nàusees, femtes pastoses, diarrea o defecació explosiva…

Existeixen diferents graus d’intolerància, així doncs, hi ha persones que en consumir quantitats petites de lactosa noten símptomes, i d’altres en necessiten més quantitat per notar la mateixa simptomatologia. A més a més, no tots els productes contenen la mateixa quantitat de lactosa, per exemple: la llet conté més lactosa que els iogurts o el formatge curat.

Quins tipus de intolerància existeixen?

Intolerància genètica (irreversible). És la causa més freqüent, afectant al 70% de la població mundial. Hi Ha una pèrdua progressiva de la producció de la lactasa de forma permanent. A l’ingerir làctics, la persona nota cada vegada més símptomes. Pot aparèixer al període de lactància o fins a molts anys després, a l’edat adulta. L’únic tractament possible consisteix en retirar els làctics de la dieta.

Intolerància secundària (temporal). La disminució de la producció de la lactosa és provocada per un dany de la mucosa intestinal, per exemple: posterior a diarrees prolongades, per antibiòtics, quimioteràpia, cirurgia de l’intestí prim, celiaquia, malaltia inflamatòria intestinal, introducció prematura o no gradual de llet amb lactosa en nadons… En la intolerància secundària, quan la malaltia millora, també ho fan els símptomes.

Com es pot diagnosticar?

– El mètode més utilitzat és el test d’hidrogen aspirat. Consisteix en ingerir una quantitat concreta de lactosa, i si es produeix un augment d’hidrogen en l’alè, es confirma la intolerància.

– Una altra forma de diagnòstic és a través d’un anàlisis de sang, on es mesura la quantitat de glucosa de la persona, abans i després d’administrar lactosa en diferents intervals de temps. Si l’organisme no produeix suficient lactasa, no es produirà un augment del nivell de glucosa en sang.

– Un nou mètode que es comença a utilitzar al nostre país és el test de Gaxilosa. Consisteix en administrar una substància que en presència de lactasa es trenca i genera xilosa en orina, la qual es mesura.

Tractament

L’únic tractament possible passa per eliminar certa quantitat de lactosa de la dieta, segons el grau d’intolerància. Actualment, al mercat hi ha un ampli ventall de productes sense lactosa (llet, iogurts, formatge, gelats…). Caldrà evitar els productes processats que puguin contenir o continguin lactosa, per això caldrà que ens fixem en les etiquetes.

La disminució del consum de productes làctics, pot provocar dèficit de calci, per tant haurem d’incorporar altres aliments rics en calci com: begudes vegetals enriquides en calci, sardines de llauna, peix petit amb espina, tahini, bròquil, julivert, espinacs… També la vitamina D es pot veure compromesa, per prevenir carències podem exposar-nos al sol durant 20 minuts diàriament.

Es comercialitzen uns comprimits de lactasa, l’enzim deficitari en la intolerància a la lactosa, que permeten digerir els aliments que contenen lactosa amb normalitat. Es recomana però, utilitzar-los en casos esporàdics, quan es fan àpats fora de casa, on no es pot saber amb certesa si contenen lactosa o no.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies