Skip to content
Revista de Menja sa

La carxofa: propietats, beneficis i receptes6 min read

4 febrer, 2020
la-carxofa

La carxofa (Cynara scolymus) és una planta de la família de les Asteràcies. És la varietat no espinosa del card salvatge i els seus fruits són molt apreciats a la cuina mediterrània.

És una inflorescència d’uns 12 cm de diàmetre, amb una base de color verd o morat, segons la varietat a la qual pertanyi. El seu sabor és una mica amarg i pot variar lleugerament segons el tipus de preparació que es realitzi. La seva temporalitat es troba entre la tardor i l’hivern, tot i que també la podem trobar a la primavera.

Origen de la carxofa

És una planta d’origen Mediterrani, es pensa que d’Egipte o Nord d’Àfrica. Prové d’un card que conreaven grecs i romans. El seu cultiu està localitzat en països de la Conca Mediterrània. El principals productors són Itàlia, Espanya, Egipte, però també es cultiva a Sudàfrica, Estats Units (Califòrnia) i a la Xina, entre altres països.

Tipus de carxofes

Els diferents tipus de carxofa es poden classificar de diverses maneres, ja sigui per altura, productivitat, precocitat… Tot i que la més utilitzada és la classificació segons el seu color. On es divideixen bàsicament en 2 grups:

Varietat blanca

En aquest grup hi ha moltes varietats segons el seu origen, encara que la més conreada i consumida és la Blanca de Tudela. Aquesta varietat sol conrear-se a Navarra i està certificada amb Identificació Geogràfica Protegida. També destaca la D.O.P Carxofa de Benicarló (Castelló). Es caracteritzen per tenir una forma arrodonida, amb un orifici circular a la part superior i per l’absència de pèl al seu interior.

Varietat violeta

Aquesta varietat no és comú trobar-la al mercat espanyol, ja que majoritàriament s’exporta a França i Itàlia. En aquest grup trobem la violeta de Provença, la Primerenca i la Aranjuez. Té una grandària menor que la blanca i és de forma cònica. La varietat més conreada a la Mediterrània és la violeta de Provença.

La carxofa la podem trobar fresca, congelada o en conserva (cors de carxofa). A l’hora de triar-la al mercat solem escollir les peces més pesades i compactes. Les fulles han d’estar cruixents. Si estan toves i s’observen parts fosques és que està perdent frescor. Un truc per comprovar-ho és estrènyer la carxofa prop de l’oïda, si escoltem un cruixit és que encara està fresca, a més d’observar el seu color viu i la seva finor.

Valoració nutricional

És rica en aigua, hidrats de carboni (en forma d’inulina) i baixa en calories. En relació amb altres verdures, és de les que més fibra conté, a més d’una composició mitjana de proteïnes i insignificant de greixos.

Calories: 23 kcal

Carbohidrats: 2,26 g

Fibra: 9,4 g

Greixos totals: 0,2 g

Proteïnes: 2,9 g

Aigua: 83,33 g

Vitamina A: 4 ug

Vitamina B6: 0,09 mg

Folat: 28 ug

Calci: 44 mg

Potassi: 300 mg

Magnesi: 27 mg

Fòsfor: 50 mg

Beneficis de la carxofa

És una verdura amb un baix aport calòric però rica en fibra, en vitamines i minerals. Destaquen les vitamines B1, C i B3, i en minerals el potassi, magnesi, fòsfor i calci. Cal dir que la carxofa és la verdura que més fibra conté, pel què resulta idònia per a les persones que pateixen restrenyiment. No obstant, degut a aquest alt contingut en fibra, poden resultar flatulentes per a les persones susceptibles.

Entre aquest alt contingut en fibra n’hi trobem una especialment interessant, donat que presenta molts beneficis per a la flora intestinal. Ens referim a la Inulina, un hidrat de carbó no digerible pel nostre sistema digestiu, i que per tant arriba pràcticament intacte als intestins, on és utilitzada per la flora intestinal per al seu correcte manteniment.

A més de la Inulina, les carxofes contenen cinarina, una substància responsable del gust lleugerament amarg de la carxofa, que augmenta la secreció de bilis, ajuda a reduir els nivells de colesterol i triglicèrids i té propietats diürètiques. Gràcies a aquesta substància, el consum de carxofa és perfecte per a les persones que pateixen malalties del fetge, la vesícula biliar i les vies biliars.

Com menjar carxofes

Per a saber si les carxofes són fresques, ens fixarem en que les seves fulles estiguin ben tancades, tinguin un bon pes i que la tija sigui ferma i no presenti cap tall.

Les carxofes es poden prendre tant crues en forma d’amanida, on s’aprofiten totes les seves propietats, com cuites. Les podem bullir amb una miqueta de sal, fregir-les o bé cuinar-les al forn o microones. Si les bullim, és recomana no coure-les durant molta estona i utilitzar el mínim d’aigua possible per a evitar que perdin tants nutrients. No obstant, és aconsellable aprofitar el brou que queda ja que és allà on queden les substàncies beneficioses.

L’ideal és consumir-les tan bon punt s’han comprat, però si volem conservar-les, les podem guardar a la nevera fins a una setmana, remullant-les en aigua com si fossin flors. També podem coure els cors i congelar-los, d’aquesta manera aguanten unes quantes setmanes. Això sí, un cop cuinades i si no les congelem, refrigerades s’han de consumir abans de dos dies ja que a partir d’aquí comencen a produir unes substàncies tòxiques per a l’organisme.

Per a evitar que s’ennegreixin un cop tallades, les podem conservar amb una miqueta de suc de llimona o vinagre. Quan ens la mengem, és convenient retirar les fulles més exteriors ja que són massa dures i no tenen gaire bon gust.

Si les carxofes que hem comprat no són fresques sinó que són en conserva, per a eliminar l’acidesa que es produeix durant la seva conservació, és recomanable blanquejar-les amb aigua bullint durant uns minuts.

Contraindicacions de la carxofa

La carxofa està contraindicat en:

 • Períodes d’embaràs i lactància (el seu contingut en principis amargs pot ser mal tolerat pels nens)
 • Pacients amb insuficiència renal o hepàtica
 • Persones amb obstruccions biliars (pot causar estancament, mitjançant l’augment de l’eliminació de la bilis)
 • Pacients amb tractaments d’hipertensió (poden causar descompensació arterial)

La carxofa s’ha convertit en protagonista d’algunes dietes i mètodes d’aprimament (que com la resta de dietes miracle, manquen de rigor científic).

Malgrat els múltiples beneficis d’aquesta verdura, menjar carxofes durant tot el dia no ens farà perdre greix, més aviat ens crearà dolor de panxa.

Els que promouen aquesta dieta, utilitzen la falsa afirmació de que la carxofa crema greixos.

En qualsevol cas la carxofa es pot incloure com una verdura més dins d’una dieta equilibrada per a afavorir la pèrdua de pes, per l’alt contingut en fibra (saciant) i la seva baixa densitat calòrica.

En relació als complements naturals de carxofa, dir que ens proporcionarà més beneficis menjar la carxofa com a aliment -dins d’una dieta saludable i equilibrada-, que si s’ingereix com a suplement.

És recomanable que abans de prendre’ls es consulti amb un Metge o Dietista-Nutricionista col·legiat.

Receptes amb carxofes

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies