Skip to content
Revista de Menja sa

La cuina de sempre, patrimoni de la humanitat3 min read

13 abril, 2015
la cuina de sempre patrimoni de la humanitat

La cuina catalana és més que bon menjar. La gastronomia de la terra presenta uns trets que la fan única al món i que han encoratjat la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG) a presentar i defensar la seva candidatura per a ésser reconeguda com a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO.

La varietat paisatgística i de productes del territori, la dieta Mediterrània, la qualitat i la quantitat de gent que s’hi sent involucrada (pagesos, flequers, pescadors, ramaders…) fan de la cuina catalana una bona candidata a convertir-se en patrimoni de la humanitat. Així ho demostren distintius com els de Denominació d’Origen (DO), Denominació d’Origen Protegida (DOP), Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Marca Q de qualitat, entre d’altres, del que gaudeixen gran part dels productes i receptes de la gastronomia popular de Catalunya.

A més dels motius anteriors, la cuina catalana compta amb una llarga tradició històrica, com evidencien receptaris medievals com el Llibre de Sent Soví, escrit en català i amb més de sis cents anys d’història, o la historia més recent marcada pels reconeguts cuiners que s’han nodrit de Catalunya per a innovar en els seus projectes com Ferran Adrià o Carme Ruscalleda.

Ara bé, a part del poble català, moltes institucions i organismes han donat suport a la candidatura de reconeixement de la cuina catalana. La Generalitat de Catalunya, les universitats, la indústria agroalimentària i turística del país i bona part de la societat civil donen suport a aquesta campanya, però ha estat la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) la que ha signat l’últim acord de col·laboració amb la causa.

La patronal ha decidit col·laborar amb la difusió de la campanya Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO a través de la sectorial PIMEC Agroalimentària, que ha signat un conveni amb la FICCG en el que es compromet a difondre entre tots els seus associats i per tots els mitjans possibles la candidatura de la cuina catalana com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat en la modalitat de bones pràctiques.

PIMEC també afavorirà la creació de sinergies entre els seus associats i la FICCG, per tal de cercar o establir acords de col·laboració i esponsorització de suport a la Candidatura, així com també donarà suport logístic a les accions que puguin emprendre els seus associats que puguin esdevenir beneficioses per a ambdues parts.

Pepa Aymamí, directora general de la FICCG, ha recordat que cuina catalana és un dels elements que conforma la nostra identitat com a poble i que la campanya és “un projecte transversal de país que vol sumar i incorporar totes les iniciatives que es duen a terme arreu del territori amb l’objectiu que tothom interioritzi que disposem d’un patrimoni culinari viu i ric que cal conèixer, estimar, preservar, gaudir i divulgar”.

De forma paral·lela, la FICCG està treballant en diversos projectes com ara la redacció del “Corpus del patrimoni culinari català”, la investigació, edició i publicació del llibre, encara inèdit, “Història de la Cuina Catalana”, la coordinació, investigació i realització de l’inventari alimentari català reconegut com a Bé Cultural Immaterial d’Interès Nacional (BCIIN), entre d’altres projectes per a aconseguir que la UNESCO reconegui la Cuina Catalana com a Patrimoni de la Humanitat.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies