
La gastritis presenta una sèrie de símptomes que fan necessària una intervenció nutricional que redueixin les molèsties de qui la pateix.
Què és la gastritis?
L’estómac presenta una capa mucosa molt resistent capaç de suportar el baix pH dels sucs gàstrics durant la digestió dels aliments. En ocasions aquesta capa s’inflama (gastritis) i és la que provoca els malestars típics d’aquesta afectació.
La gastritis pot presentar-se de cop i durar un temps curt (aguda) o tenir una durada més llarga, de mesos a anys (crònica).
Causes de la gastritis
Les causes del desenvolupament d’una gastritis poden ser vàries:
- Consum excessiu d’alcohol
- Consum d’AINE’s (antiinflamatoris no esteroides) durant força temps
- Infecció bacteriana, principalment per Helicobacter pylori
- Infecció vírica
- Reflux biliar
- Anèmia perniciosa
- Consum de tabac
Símptomes de la gastritis
Hi ha diferències entre individus de la simptomatologia de la gastritis. No tothom presenta els mateixos i amb la mateixa intensitat. Entre els més comuns están:
- Vòmits (amb sang si el revestiment està sagnant)
- Nàusees
- Dolor abdominal
- Cremor d’estomac
- Sensació de plenitud
- Femta negra (si el revestiment està sagnant)
Tractament a fer si tinc gastritis
El tractament nutricional passa per millorar la qualitat de vida del pacient tot reduint els símptomes i evitar allò que empitjori la situació.
- La organització dels àpats serà el primer pas ja que serà millor realitzar un major nombre d’ingestes però en menor quantitat de menjar que pocs àpats i més abundants
- La digestió comença a la boca, amb el triturat dels aliments. Mastegar bé els aliments abans d’empassar-los ajudarà a facilitar la feina
- És important triar els sistemes de cocció dels aliments. Els fregits i guisats fan augmentar la quantitat de greix, cosa que incrementarà el temps de buidat gàstric irritant així la mucosa. Torrar en excés l’aliment tampoc és recomanable ja que també és irritant. Així, sempre que haguem de coure a la planxa o a la brasa evitarem que es formi la típica capa torrada
- La temperatura del que s’ingereix s’ha de tenir en compte. Així, temperatures massa elevades o massa baixes no s’aconsellaran en cas de gastritis
- Com hem comentat, el tabac i l’alcohol són causes de l’aparició de gastritis, per la qual cosa s’haurà d’evitar el seu consum
A continuació us deixem una taula amb els aliments aconsellats i desaconsellats:
Aconsellats | Poc aconsellats | Desaconsellats* |
Arròs, patata, pasta, molla de pa blanc | Arròs i pasta integral, pa amb crosta i/o integral | |
Verdures cuites | Verdures crues | Tomàquet, pebrot, ceba (en persones més sensibles) |
Fruita cuita, madura, pelada | Fruita crua, verda, amb pell | |
Lactis desnatats, formatges tendres o frescos | Lactis sencers, formatges semis | Formatges curats, cremosos, nates i mantegues |
Carn magre, peix, clares d’ou | Carn greixosa, embotits | |
Condiments picants i aquells que potenciïn les secrecions | ||
Aigua, begudes sense gas i sense cafeïna | Infusions relaxants | Cafè, te |
*cal conèixer la sensibilitat individual |
Dieta personalitzada per a la gastritis
Tingues en compte que en aquest article parlem de recomanacions en general sobre la gastritis. Si desitges realitzar un tractament personalitzat et recomanem que hi vagis un Dietista-Nutricionista de confiança. A Menja sa realitzem dieta per a la gastritis i et podem ajudar a millorar els símptomes.

La revista de Menja sa és una revista online d’alimentació saludable formada per un equip expert de Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.