Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

La tapioca i iuca: què és, propietats, beneficis, contraindicacions i receptes

tapioca

Mandioca, tapioca, iuca … són uns termes que es poden confondre i que es poden utilitzar indistintament de manera electrònica. Coneixes la diferència?

Què és la iuca o mandioca

La iuca o mandioca és un tubercle molt ric en carbohidrats originaris de Suramèrica. Amb el descobriment d’Amèrica, s’estén a Àfrica i Àsia on és un aliment molt popular de la seva gastronomia. De fet, actualment, es considera com la tercera força més gran en hidrats de carboni a les zones tropicals de l’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina després de l’arròs i el blat de moro.

Què és la tapioca

En canvi, la tapioca és la fècula o l’ametller que s’extreu de la mandioca pressionant el raïm de la yuca per eliminar els components tòxics naturals que contenen. Una vegada premsat, es deixa secar per després moldre-ho fins a obtenir una fina farina que s’acabi convertint en tapioca. Aquesta farina és un excel·lent espessor pel seu alt contingut en almidó i molt utilitzat en la cuina per elaborar plataformes per a persones intol·lerants al gluten, ja que és un aliment completament lliure de gluten.

Propietats de la tapioca

Una porció de 100 grams d’arrel de tapioca conté 112 calories de les quals el 98% són hidrats de carboni. La resta, és una petita quantitat de proteïnes i grasses, fibra, vitamines i minerals

 • Calories: 112
 • Carbohidrats: 27 g
 • Grassa: 03 g
 • Sodi: 14 g
 • Fibra: 1 g
 • Tiamina (Vitamina B1): 20%
 • Fòsfor: 5%
 • Calci: 2%
 • Riboflavina (Vitamina B2): 2%
 • Vitamina B6: 5%
 • Magnesi: 5%

Beneficis de la tapioca

I quins beneficis ens aporta la mandioca i, per tant, la tapioca?

És un aliment que aporta molta energia, cosa que el fa ideal per a persones que realitzen activitats físiques d’intensitat. A més, és molt baix en greixos, colesterol i sodi. Però hem d’anar amb compte amb la quantitat que menjem si el que volem és baixar de pes

Ajuda a disminuir el colesterol en sang al reduir els nivells de lipoproteïna de baixa densitat (LDL) o colesterol “dolent” i reduir els nivells de triglicèrids gràices al seu contingut de fibra dietètica (Trinitat i col., 2013). A més, la és rica en sabonines, fitoquímics que ajuden al cos a disminuir els nivells de colesterol no saludable en el torrent sanguini

Redueix el risc de malalties del cor, ja que, com hem dit, redueix els nivells de colesterol.

Disminueix el risc de càncer per ser un aliment ric en linamarina, una substància que converteix el cianur d’hidrogen. Segon un estudi de la Universitat de Newcastle, les cèl·lules malignes, al absorbir  aquest component, es destrueixen automàticament.

Millora la digestió i el trànsit intestinal pel seu alt contingut en almidó resistent que no es pot digerir i actua de manera similar a la fibra, prevenint l’estrenyiment, la inflamació i el dolor abdominal.

Beneficis de la iuca

Iuca
Iuca

El iuca que conté calci, mineral que ajuda a protegir els teus ossos i dents, i la vitamina K que facilita l’activitat osteotròfica en els ossos i la evita la pèrdua de minerals (sobre tot el calci) que afavoreix la construcció de la massa òssia.

A més, s’ha demostrat (Alison A.C., 2001) que la iuca també pot prevenir l’Alzheimer i limitar el dany neuronal al cervell. Això és gràcies al seu contingut en vitamina K que estimula l’activitat neuronal del cervell a més de mantenir les vies neurals actives, eliminant els radicals lliures que poden provocar una degradació dels músculs cerebrals.

Ajuda a regular la pressió arterial pel seu contingut en potasi (271mg per 100g), tal i com mostra un estudi sobre el consum d’aliments rics en potasi els seus efectes sobre la pressió arterial sistòlica en població hipertensa

Pel seu alt contingut en ferro,  ajuda a prevenir l’anèmia si es consumeix de manera regular

Contraindicacions de la iuca

Però.. ¡compte!

Es important saber que la iuca conté toxines perjudicials, com el cianur, concentrades en la seva pell externa, que poden ser verinoses si no es cuinen de manera adequada. Mai s’ha de menjar crua! Per a reduir el contingut tòxic del tubercle a nivells segurs per al consum humà, és necessari fermentar-la, secar-la o cuinar-la.

Receptes amb tapioca

Aqui et deixem algunes receptes per a què t’animis amb aquest tubercle tan beneficiós per a la salut.

Bibliografia:

 • Allison AC. The possible role of vitamin K deficiency in the pathogenesis of Alzheimer’s disease and in augmenting brain damage associated with cardiovascular disease. Med Hypotheses. 2001;57(2):151-155. doi:10.1054/mehy.2001.1307
 • Trinidad, R. Sagum, A. Mallillin, M. Borlagdan, M. Leon and T. Aviles, “Sweet Potato and Cassava Can Modify Cholesterol Profile in Humans with Moderately Raised Serum Cholesterol Levels,” Food and Nutrition Sciences, Vol. 4 No. 5, 2013, pp. 491-495. doi: 10.4236/fns.2013.45062.

https://cordis.europa.eu/article/id/12705-plant-gene-kills-cancer-cells

https://www.salud180.com/nutricion-y-ejercicio/7-beneficios-de-consumir-tapioca

https://okdiario.com/salud/tapioca-propiedades-56054

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318411#supports-weight-gain

Article realitzat per Sílvia Serra.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies