
La vitamina b12 què és
La vitamina B12 és un micronutrient o nutrient no energètic, que forma part de les vitamines de el grup B, és a dir, que és una vitamina hidrosoluble.
En realitat, quan parlem de vitamina B12, ens referim a un conjunt de molècules d’estructura similar, totes elles amb Cobalt, conegudes com cobalamines. No les hem de confondre amb un altre grup que s’assembla quant a estructura, però que cap dels seus components realitza funcions en el nostre organisme. És més, no només no compleix funcions, sinó que a més poden entorpir l’absorció de B12 i donen falsos resultats d’aquesta vitamina en les anàlisis de sang.
No us perdeu en aquest article com s’ha de demanar la vitamina B12 en una com s’ha de demanar la vitamina b12 en una analítica de sang.
Aquest grup que no té cap interès en la salut, és el grup dels corrinoides, i està format pel que es coneix com “anàlegs de la vitamina B12”. Aquests anàlegs són vàlids com vitamines per als bacteris però no per als humans.
Si sou vegetarians és molt probable que en algun moment hagueu escoltat o llegit que les algues i els fermentats de la soja com el tempeh són molt rics en vitamina B12. Però en realitat són riques en aquests anàlegs, així que no els podem considerar com a font de vitamina B12. En aquest article us advertim sobre el consum inadequat de les algues.
D’on s’obté la vitamina B12?
Doncs és una vitamina que només són capaços de sintetitzar els bacteris, i és a través d’elles des d’on arriba als aliments que ingerim. En concret els aliments que ens aporten cobalamines, és a dir vitamina B12 activa, són els aliments d’origen animal: carn, peix, ous i en menor quantitat lactis. Us deixem A continuació el contingut en B12 dels diferents aliments i quina quantitat d’aquesta vitamina necessitem en cada etapa de la nostra vida.
Aliments vitamina b12
Entre totes les cobalamines, la hidroxicobalamina és la que més es troba en els aliments, i la cianocobalamina la més comuna en suplements i aliments enriquits o fortificats. En aquest article us expliquem com suplementar-nos amb B12.
Com absorbim la vitamina B12?
Dins dels aliments la vitamina B12 es troba combinada amb les proteïnes. Quan arriba a l’estómac el suc gàstric juga 3 papers indispensables per a l’absorció d’aquesta vitamina:
- Allibera la B12 de les proteïnes amb les que està unida
- Permet que s’uneixi amb les cobalofilinas o proteïnes fixadores de la B12
- Sintetitza i Segrega Factor Intrínsec
Quan la B12 s’uneix a les cobalofilinas, viatja des de l’estómac fins a l’última porció de l’intestí prim, l’ili, lloc a què també ha viatjat el factor intrínsec. És en aquest punt on la B12 ara s’allibera de la cobalofilina, i s’uneix amb el Factor intrínsec, necessari perquè, ara sí, i en aquest punt de l’intestí, la B12 sigui absorbida i arribi fins al fetge.
El fetge és la principal reserva d’B12 de el cos, una reserva que, si està en bones condicions, pot durar anys. Tot i que no podem generalitzar sobre el temps exacte de durada d’aquesta reserva, perquè cada un de nosaltres presenta unes característiques fisiològiques i nutricionals diferents, per la qual cosa caldrà revisar l’estat dels nivells de B12 de forma totalment personalitzada.
Si estàs interessat / da en obtenir més informació sobre la vitamina b12 et recomanem que llegeixis aquest article sobre els suplements en vitamina b12.
La vitamina B12 per a què serveix
Corre la creença que la B12 ajuda a eliminar més ràpidament l’alcohol a través de l’orina. Serà això cert? No us ho perdeu en la dada curiosa.
Com totes les vitamines, compleix funcions indispensables i insubstituïbles, en aquest cas participant en:
• Síntesi de l’ADN
• Metabolisme dels nutrients energètics
• Conversió d’homocisteïna en metionina
• Formació i maduració dels glòbuls vermells
• Síntesi de neurotransmissors
• Manteniment de el bon estat de la mielina de les neurones
Precisament perquè hi ha la capacitat d’reservar aquesta vitamina, la seva deficiència pot començar amb manifestacions molt lleus, com fatiga, anèmia, alteracions gastrointestinals com diarrea, o fins i tot neurològiques com irritabilitat, entumiment i pèrdua de sensibilitat. Arribant a situacions més greus, a nivell neurològic per exemple com la demència, o amb l’anèmia megaloblàstica, que és quan els glòbuls vermells que es produeixen no poden madurar per complir correctament amb la seva funció de transportar l’oxigen i són més grans del normal.
La vitamina B12 participa en vies metabòliques on també juga un paper indispensable l’àcid fòlic. Per això el dèficit de B12 pot afectar les funcions de l’àcid fòlic, i viceversa.
DADA CURIOSA
Serveix la vitamina B12 per combatre la ressaca?
La creença que la B12 ajuda a eliminar l’alcohol i a combatre la ressaca es deu a una part de el tractament que reben a urgències les persones que arriben amb una bona borratxera, anem, una intoxicació etílica. Les prioritats en aquests casos són: evitar la deshidratació i frenar la baixada de sucre (és a dir glucosa).
I com ho fan? Doncs injectant un sèrum que conté glucosa + algunes vitamines de el grup B, com la B1, necessària per metabolitzar la glucosa, i així evitar el que es coneix com Encefalopatia de Wernicke.
Però pel que fa a la B12, la realitat és que l’única relació que hi ha entre la B12 i l’alcohol és que el seu consum disminueix la seva absorció. I per això, l’alcoholisme, produeix dèficit de B12.
Referències
Coneixements actuals sobre nutrició. Ekhard E. Ziegler, L.J. Filer, Jr. Organización Panamericana de la Salud. 7ª edición. 1997.
Vitamina B12: metabolisme i aspectes clínics de la seva deficiència. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter v.15 n.3 Ciudad de la Habana sep.-dic. 1999
https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/150310a.pdf
Krause. Dietoterapia. L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond. ELSEVIER
Informe del Comité Científic de l’Agència Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre Ingestes Nutricionals de Referència per a la població espanyola http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/evaluacion_riesgos/informes_comite/INR.pdf

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Vic; Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels aliments per la Universitat de Vic; Postgrau en Nutrició Humana i Dietètica Materna infantil per l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Joan de Déu i Màster en Comunicació i Gastronomia per la Universitat de Vic.
Sóc membre col·legiada en el col·legi professional de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) (CAT000273).