Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

La xirivia: Propietats, beneficis i receptes

la xirivia

Poc es parla de la xirivia, fins que no arriba l’estació de la tardor/hivern on comparteix protagonisme amb altres herbes pel caldo en els paquets preparats que es venen en els supermercats o fruiteries.

Avui et volem parlar de la xirivia, perquè sapigues què és, com utilitzar-la en la cuina i els beneficis que pot aportar a la nostra salut.

La xirivia

És una hortalissa semblant a la pastanaga en el seu aspecte, -amb un color més marró – que res ha d’envejar al plàtan pel seu alt contingut en potassi i és molt interessant en el seu ús culinari.

A més, és més rica en vitamines i minerals que la pastanaga i aporta als plats un cert toc anisat i un lleuger matís picant.

Origen i producció de la xirivia

Procedent d’Euràsia,  sabies que es conreava abans que la patata arribés des d’Amèrica i era molt comuna a Europa prendre-la cuita o rostida?

Xirivia propietats

Quines són les propietats nutricionals?

Valor nutricional per cada 100 g.

Font: Base de dades de nutrients d’USDA.

Energia 75 kcal

Carbohidrats 18 g

Sucres 4.8

Fibra alimentària 4.9 g

Greixos 0.2 g

Proteïnes 1.2 g

Aigua 79.53 g

Beneficis de la xirivia

El seu baix contingut en Calories, 75 per 100 g, fa que es faci servir en dietes de pèrdua de pes.

La fibra que aporta ajuda a protegir-nos contra una sèrie de trastorns del tub digestiu, incloent el cáncer d’intestí,  ja que aumenta el volum de les femtes, redueix el temps del trànsit intestinal , facilita les deposicions y preveu el estrenyiment . No hem d’oblidar el seu paper afavoridor en  la creació de  la flora bacteriana.

Conté potassi, important en el metabolisme de l’energia ja que  ajuda a lliberar l’energía de proteines, carbohidrats y greixos.

El potasi té un paper clau en el sistema nerviós  del cos, fent que els teixits del sistema nerviós funcionin  adecuadament, permetent transmetre els impulsos nerviosos.

La vitamina C és un potent antioxidant que protegeix contra diversos tipus de càncer, al mateix temps que intensifica les funcions immunològiques protegint les proteines, carbohidrats y greixos del danys causats pels radicals lliures, resultants deL metabolisme i l’exposició a tòxics i contaminants.

A més és rica en hidrats de carboni i vitamines de el grup B, E, fòsfor i magnesi, per la qual cosa es considera que té una bona aportació interessant al costat del seu efecte diürètic, desintoxicant, antireumàtic i la seva contribució a afavorir les menstruacions difícils.

Una sopa de xirivia, ceba i porro és un brou recomanat per les seves propietats diürètiques.

Curiositats científiques

A la medidicina tradicional iraniana, la xirivia és reconeguda com astringent estomacal, tònic hepàtic i uterí i estimulador de l’ovulació.

Contraindicacions xirivia

Conté substàncies fotosensibles, després de manipular-la, sobretot les fulles, no es recomana l’exposició prolongada al sol ja que es pot produir enrogiment de la pell, principalment en persones amb hipersensibilitat.

La xirivia és rica en vitamina K, per tant, les persones que prenen anticoagulants orals han de tenir en compte que es pot potenciar l’efecte de la medicació.

No està indicat el consum excessiu durant l’embaràs, ja que conté substàncies emmenagogues (substàncies que augmenten la circulació sanguínia en la zona de la pelvis i l’úter).

Existeixen reaccions al·lèrgiques creuades amb: api, cogombre, poma, síndria i pastanaga.

La xirivia és rica en potassi per aquesta raó el seu consum en malalts renals ha de ser de forma molt ocasional i en petites quantitats.

Receptes amb xirivia

Després de pelar les xirivies, la forma més habitual de cuinar amb aquest ingredient és coure-ho durant uns 15 minuts, i després fer-ne cremes, purés o incorporar-la a brous i salses.

La xirivia resulta deliciosa en brous i plats de cullera el.laborats amb vegetals i llegums o amb trossos de pollastre. El sabor intens que aporta i els matisos anisats i picants resulten excel·lents en aquest tipus de plats.

Una crema de xirivies com a base per a plats de carn és ideal.

Es col·loca una mica de crema de xirivies a la base i a sobre uns tacs de carn vermella o unes rodanxes de carn rostida al forn, substituint a l’habitual puré de patates.

També es pot consumir en cru, saltada o rostida al forn, a l’igual que la pastanaga.

BIBLIOGRAFIA

La chirivía o pastinaca, ¿qué es y cómo usarla en la cocina?. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://www.directoalpaladar.com/ingredientes-y-alimentos/la-chirivia-o-pastinaca-que-es-y-como-usarla-en-la-cocina

Pastinaca sativa. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://es.wikipedia.org/wiki/Pastinaca_sativa

Chirivía – Tipos y variedades. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://www.frutas-hortalizas.com/Hortalizas/Tipos-variedades-Chirivia.html

Chirivía – Origen y producción. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://www.frutas-hortalizas.com/Hortalizas/Origen-produccion-Chirivia.html

Hummus de chirivía. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://gastronomiaycia.republica.com/2014/11/05/hummus-de-chirivia/

Hakimi, F., Tansaz, M., & Nejad, R. (2020). The Parsnip (Pastinaca sativa L), A proposed remedy as to a fertile agent in the viewpoint of Iranian traditional medicine.

INMUNOLÓGICO, V. (2020). Vitamina C y Sistema Inmunológico | Humanidad Alfa. Retrieved 4 December 2020, from https://humanidadalfa.com/2020/04/04/vitamina-c-y-sistema-inmunologico/

https://www.botanical-online.com/alimentos/chirivia-contraindicaciones.

https://nefrosan.com/san/images/documentacion/pdfs/att3ny9c.pdf

http://www.todoalimentos.org/chirivia/

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies