Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Les cireres2 min read

les cireres

uan arriba la primavera els mercats de fruita s’omplen dels colors més vius. En aquesta època esclaten les fruites de color taronja i vermell, que prenen el relleu a les més discretes de l’hivern. A mesura que el vermell de les maduixes desapareix, s’obre pas l’intens i brillant color de les cireres.

Les propietats nutricionals de les cireresA part de ser una fruita excel·lent al paladar, les cireres tenen nombroses propietats per a l’organisme i encara que no destaquen per cap nutrient en especial, els contenen tots en petites quantitats, excepte la vitamina B12. Tenen una bona proporció de sucres, sobretot fructosa, que les fa aptes per als diabètics, i són molt baixes en greix i proteïnes. Contenen petites quantitats de vitamines A, B, C, i E, i de tots el minerals, sobretot potassi, amb propietats diürètiques.

Però la cirera té més components que la fan molt interessant, com els àcids orgànics, que actuen com a estimulants de les glàndules digestives i com a depuratius de la sang. Les cireres més riques en aquests àcids són les de color més clar, i sobretot les que són àcides.

També és destacable el contingut en fibra soluble, formada sobretot per pectina. 100 grams de cireres ens aporten un 10 per cent de la fibra diària recomanada, per això les cireres tenen un suau efecte laxant i reductor del colesterol.

La cirera també conté flavonoides, unes substàncies que la fan diürètica, antioxidant i fins i tot anticancerígena. Segons investigacions recents, a l’àcid elàgic, un d’aquests flavonoides, se li atribueix la capacitat de neutralitzar les substàncies cancerígenes.

I a més, tenen una acció antiinflamatòria i reumàtica, gràcies a l’àcid salicílic que contenen i que és el precursor natural de l’aspirina. Està present en quantitats petites però suficients per fer-se notar.

Les cireres resulten molt efectives en casos d’obesitat, ja que s’han de consumir d’una en una i en farien falta moltes, i també molt de temps, per arribar a les calories que trobem en només dues mossegades ràpides de pastís. Els diabètics també les toleren bé, però sempre en quantitats moderades.

Amb les cireres fins i tot es poden fer cures depuratives, que poden resultar útils en afeccions cròniques, per eliminar toxines, sempre sota la supervisió d’un professional de la salut. Una recomanació final, per gaudir plenament de les cireres i no patir cap efecte advers derivat d’un consum ràpid i excessiu, cal mastegar-les molt bé i a poc a poc.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies