Skip to content
Revista de Menja sa

Les falses creences sobre els aliments3 min read

18 maig, 2017
falses creences aliments

’augment de pes que es ve registrant en les societats occidentals posa de manifest que les persones tenen problemes per mantenir un pes saludable. Amb la finalitat d’aprofundir en aquestes dificultats un equip d’investigadors americans va dur a terme un estudi entre joves de 12 a 20 anys consistent a respondre a 57 frases sobre pensaments, creences o mites relacionats amb l’alimentació. Aquest estudi permetrà crear un índex per valorar el grau de falses creences sobre l’alimentació i com afecten aquest tipus de pensaments irracionals en les eleccions sobre el menjar i, per tant, també en la salut.

Entre els pensaments erronis sobre l’alimentació s’alça la idea segons la qual els aliments es divideixen en bons i dolents o en permesos i prohibits. Això pot afectar a un sol aliment o a tot un grup. Per exemple, moltes dietes proscriuen els plàtans o les patates. És un error eliminar aquests i altres aliments de la dieta, ja que ens aporten nutrients necessaris i contribueixen a fer la dieta més variada i, per tant, molt més fàcil de mantenir.

També existeix una creença bastant generalitzada segons la qual s’han d’eliminar de la dieta el grup dels aliments farinacis, també coneguts com a hidrats de carboni. Dins d’aquest grup trobem el pa, la pasta, l’arròs i les patates. Els hidrats de carboni constitueixen la base de la piràmide de l’alimentació mediterrània i han d’estar presents cada dia a la taula, però en una quantitat moderada que ens permeti mantenir un pes saludable. Es tracta d’aliments energètics necessaris per al bon funcionament del cervell i de la musculatura. Privar-nos d’ells comporta manques de nutrients, entre ells proteïnes vegetals, vitamines del grup B i fibra. A més, prescindir dels hidrats de carboni pot causar ansietat i augmentar el desig de menjar dolç, de manera que és molt possible que acabem abandonant la dieta.

es persones que volen perdre pes tendeixen a pensar que saltar-se ingestes pot ajudar-los a aconseguir el seu objectiu. Gens més lluny de la realitat, ja que s’ha comprovat, per exemple, que no prendre l’esmorzar o reduir-ho dràsticament predisposa a patir atacs de gana a la tarda. El millor és menjar cinc vegades i repartir els aliments en tres menjars importants i dos més lleugers. Així el nostre cos rep els nutrients de forma gradual i s’eviten el picoteig i els excessos, que per a l’única cosa que serveixen és per augmentar les reserves de greix i fer pujar la balança.

Tothom sap que practicar exercici és saludable, però també aquí hi ha falses creences, de vegades diferents segons el sexe. Així, alguns homes s’inclinen a pensar que amb practicar esport és suficient i que després poden menjar qualsevol cosa, sense tenir en compte si l’alimentació és equilibrada o saludable. Per contra, moltes dones tendeixen a subestimar els beneficis de l’exercici en la pèrdua de pes i a deixar-ho tot en mans de la dieta, sovint massa restrictiva precisament per la falta d’esport, que ajudaria a cremar el que de debò sobra: el greix.

En definitiva, així com no cal suprimir grups d’aliments ni saltar-se ingestes, tampoc s’ha de caure en la temptació de les dietes de xoc per aconseguir un pes saludable. Sovint aquestes estratègies d’aprimament ràpid l’única cosa que aconsegueixen amb seguretat és l’aparició de l’efecte yo-yo, perquè no s’han après bons hàbits alimentaris i no s’ha realitzat un manteniment correcte. Amb una dieta d’estil mediterrani que redueixi moderadament les calories es pot baixar de pes a un pas més lent però segur i el que és més important, es pot mantenir sense el temible efecte rebot.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies