
Les nous són un fruit sec oleaginós que prové de l’arbre de la Noguera, un arbre originari de la zona que s’estén entre l’antiga Persia i Àsia. Avui en dia el seu cultiu s’ha estès a totes es zones de clima moderat del món. La nou és la llavor d’aquets arbre, i tot que es pot trobar al mercat durant tot l’any, l’hivern és la seva millor època.
Propietats de les nous
Com a fruit sec que és, té un contingut en aigua molt baix i és molt ric en greixos, pel que el seu contingut calòric és bastant elevat. No obstant, el greix de les nous és un greix molt saludable ja que es tracta d’àcids grassos insaturats. Un d’ells és l’àcid linoleic, del tipus omega 6, un greix amb molts efectes cardiosaludables. Són nombrosos els estudis que demostren que un consum regular d’aquets fruit sec, ajuda a reduir els nivells de colesterol “dolent” i de triglicèrids en sang.
Pel que fa als altres macronutrients, comentar que les nous tenen un contingut en hidrats de carboni molt baix, en canvi, el seu contingut en proteïnes no és gens menyspreable, ja que pot arribar a ser del 18% del seu pes. Es tracta de proteïnes d’origen vegetal de bona qualitat tot i que deficitàries en un aminoàcid essencial. No obstant, al combinar les nous amb algun cereal, com per exemple nous en una amanida de pasta, aquest dèficit queda compensat.
Les nous són també riques en vitamines del grup B (especialment B1, B2, B3, B6 i àcid fòlic), així com també en vitamina E, un potent antioxidant que està associat a la reducció del risc de patir certs tipus de càncer i altres malalties cardiovasculars i cròniques.
Pel que fa al seu contingut en minerals, destaca la presència de fòsfor, potassi, magnesi, zinc, seleni i coure, aquest quatre últims de component antioxidant.
Per a qui està indicat menjar nous?
A més d’ajudar a reduir els nivells de colesterol i triglicèrids i de prevenir de certes malalties relacionades amb la oxidació, les nous tenen propietats hipotensores, contribueixen a un millor control metabòlic de la diabetis, redueixen el risc cardiovascular i estimulen el peristaltisme gràcies al seu contingut en fibra i en magnesi.
Per tot això, les nous estan recomanades per a tothom i és recomanable incloure-les en l’alimentació habitual com a mínim dos o tres cops a la setmana, especialment en persones que pateixen malalties cardiovasculars, que tenen nivells alts de colesterol o triglicèrids elevats, hipertensió, diabetis i durant l’embaràs.
Pel seu alt contingut calòric, les persones que volen perdre pes acostumen a eliminar-lo de la seva alimentació. Si bé en aquets cas si se n’ha de controlar al quantitat que es consumeix i no se n’ha d’abusar, el seu consum té més efectes positius que negatius i inclús ens pot ajudar a controlar l’apetit gràcies al seu poder saciant.
Contraindicacions de les nous
Estarien contraindicades tan sols en casos d’al·lèrgia, ja que cal recordar que els fruits secs i en concret les nous, són un dels aliments més al·lèrgenics.
¿Quantes nous menjar al dia?
La ració diària recomanada és d’uns 20 grams, el que equival a unes 4 nous o un grapadet amb la mà tancada. No obstant, al ser un aliment tan calòric i molt ric en greixos, el dia que es consumeixin s’ha de disminuir el consum d’altres greixos de la dieta, especialment els menys saludables com ara els embotits, la mantega o la margarina.
Per a conservar-les és millor no retirar la closca fins al moment de consumir-les, i un cop pelades, si no es mengen al moment, és millor guardar-les en un pot ben tancat per a que no s’oxidin i s’enranceixin.
Receptes amb nous
Les nous són un aliment molt versàtil amb el qual es poden fer moltes receptes. A continuació, us deixem diferents tipus de receptes amb nous molt sanes i senzilles de fer:
Amanida acolorida de nous, salmó, tomàquet i fulles fresques
Ingredients: per a 4 persones
- 2 rodanxes de salmó fumat (80 g aproximadament)
- 1 nap petit
- 30 g de fulles de ruca
- 30 g de fulles d’enciam mezclum
- 2 tomàquets
- 1 tros de llombarda
- 1 Iogurt
- Formatge blau
- 12 mitges nous
Preparació:
1- Tallar els tomàquets en rodanxes molt fines i fer làmines de nap amb ajuda d’un pelador.
2- Netejar i tallar dues o tres fulles de col llombarda a tires.
3- En el plat on anem a servir l’amanida col·loquem el mezclum i la ruca. Envoltar les fulles verdes les rodanxes de tomàquet. Enrotllar les làmines de nap formant petits cilindres que distribuïm en el plat i col·locar les meitats de nou repartides per tota l’amanida.
4- Col·loquem els trossos de salmó fumat.
5- Elaborar una salsa barrejant un iogurt amb formatge blau.
6- Servir l’amanida amb la salsa per damunt.
7- Decorar amb les tires de llombarda per sobre.
Macarrons amb formatge gorgonzola i nous
Ingredients: (per a 4 persones)
- 320 g de macarrons
- 200 ml de nata per a cuinar
- 200 g de nous
- 100 g formatge gorgonzola
Preparació:
1- Tallar les nous en trossets.
2- Coure les nous en 50 g de nata líquida durant uns 5-6 minuts, per a estovar-les.
3- Coure la pasta en aigua abundant amb sal i deixem que quedi una mica al dente.
4- Fer una salsa amb el formatge gorgonzola i la resta de la nata líquida i deixant que cogui un minut. 5- Escórrer la pasta i tirar-la en la paella amb la nata i les nous, movent perquè s’integrin bé els ingredients. Incorporar la crema de formatge i barrejar bé.
Conill en salsa de nous
Ingredients: (per a 2 persones)
- Mig conill
- 50 g de nous pelades
- 2 Grans d’all
- 1 Llesca de pa
- 50 ml Vi blanc
- Brou de verdures o aigua
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre negre molt
Preparació:
1- Tallar el conill en trossos i salpebrar.
2- Escalfar oli en una cassola per a daurar el conill per tots dos costats. Retirar.
3- En aquest mateix oli daurar els alls i el pa.
4- Quan comencin a daurar-se col·locar de nou el conill, barrejar i agregar les nous i el vi.
5- Deixar que el vi s’evapori i abocar el brou o aigua fins a gairebé cobrir. Salar.
6- Tapar la cassola i deixar coure a foc sota uns 45 minuts fins que el conill estigui tendre.
7- Es pot passar la salsa pel passapurés si no ens agrada trobar ensopecs.

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Vic; Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels aliments per la Universitat de Vic; Postgrau en Nutrició Humana i Dietètica Materna infantil per l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Joan de Déu i Màster en Comunicació i Gastronomia per la Universitat de Vic.
Sóc membre col·legiada en el col·legi professional de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) (CAT000273).