
Les nous són un fruit sec oleaginós que prové de l’arbre de la Noguera, un arbre originari de la zona que s’estén entre l’antiga Persia i Àsia. Avui en dia el seu cultiu s’ha estès a totes es zones de clima moderat del món. La nou és la llavor d’aquets arbre, i tot que es pot trobar al mercat durant tot l’any, l’hivern és la seva millor època.
Propietats de les nous
Com a fruit sec que és, té un contingut en aigua molt baix i és molt ric en greixos, pel que el seu contingut calòric és bastant elevat. No obstant, el greix de les nous és un greix molt saludable ja que es tracta d’àcids grassos insaturats. Un d’ells és l’àcid linoleic, del tipus omega 6, un greix amb molts efectes cardiosaludables. Són nombrosos els estudis que demostren que un consum regular d’aquets fruit sec, ajuda a reduir els nivells de colesterol “dolent” i de triglicèrids en sang.
Pel que fa als altres macronutrients, comentar que les nous tenen un contingut en hidrats de carboni molt baix, en canvi, el seu contingut en proteïnes no és gens menyspreable, ja que pot arribar a ser del 18% del seu pes. Es tracta de proteïnes d’origen vegetal de bona qualitat tot i que deficitàries en un aminoàcid essencial. No obstant, al combinar les nous amb algun cereal, com per exemple nous en una amanida de pasta, aquest dèficit queda compensat.
Les nous són també riques en vitamines del grup B (especialment B1, B2, B3, B6 i àcid fòlic), així com també en vitamina E, un potent antioxidant que està associat a la reducció del risc de patir certs tipus de càncer i altres malalties cardiovasculars i cròniques.
Pel que fa al seu contingut en minerals, destaca la presència de fòsfor, potassi, magnesi, zinc, seleni i coure, aquest quatre últims de component antioxidant.
Per a qui està indicat menjar nous?
A més d’ajudar a reduir els nivells de colesterol i triglicèrids i de prevenir de certes malalties relacionades amb la oxidació, les nous tenen propietats hipotensores, contribueixen a un millor control metabòlic de la diabetis, redueixen el risc cardiovascular i estimulen el peristaltisme gràcies al seu contingut en fibra i en magnesi.
Per tot això, les nous estan recomanades per a tothom i és recomanable incloure-les en l’alimentació habitual com a mínim dos o tres cops a la setmana, especialment en persones que pateixen malalties cardiovasculars, que tenen nivells de colesterol o triglicèrids elevats, hipertensió, diabetis i durant l’embaràs.
Pel seu alt contingut calòric, les persones que volen perdre pes acostumen a eliminar-lo de la seva alimentació. Si bé en aquets cas si se n’ha de controlar al quantitat que es consumeix i no se n’ha d’abusar, el seu consum té més efectes positius que negatius i inclús ens pot ajudar a controlar l’apetit gràcies al seu poder saciant.
Contraindicacions de les nous
Estarien contraindicades tan sols en casos d’al·lèrgia, ja que cal recordar que els fruits secs i en concret les nous, són un dels aliments més al·lèrgenics.
¿Quantes nous menjar al dia?
La ració diària recomanada és d’uns 20 grams, el que equival a unes 4 nous o un grapadet amb la mà tancada. No obstant, al ser un aliment tan calòric i molt ric en greixos, el dia que es consumeixin s’ha de disminuir el consum d’altres greixos de la dieta, especialment els menys saludables com ara els embotits, la mantega o la margarina.
Per a conservar-les és millor no retirar la closca fins al moment de consumir-les, i un cop pelades, si no es mengen al moment, és millor guardar-les en un pot ben tancat per a que no s’oxidin i s’enranceixin.

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Vic; Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels aliments per la Universitat de Vic; Postgrau en Nutrició Humana i Dietètica Materna infantil per l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Joan de Déu i Màster en Comunicació i Gastronomia per la Universitat de Vic.
Sóc membre col·legiada en el col·legi professional de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) (CAT000273).