Skip to content
Revista de Menja sa

Què són les proteïnes?4 min read

29 juny, 2020
que son les proteines

És bo menjar proteïnes?

Una proteïna és un nutrient del grup dels nutrients energètics o macronutrients. Diem que és energètic perquè, si ens falten hidrats de carboni, podem obtenir energia de les proteïnes. Però, en realitat, aquest no és el seu principal objectiu.

Les proteïnes estan formades per aminoàcids, i tal com us expliquem al vídeo sobre els aminoàcids, aquests li aporten nitrogen. I el nitrogen és essencial per als éssers vius, de manera que si no ho aconseguim amb els aliments, no som capaços de fabricar-lo. El nitrogen és tan important que en depèn el creixement de les poblacions.

Quan mengem proteïnes el nostre sistema digestiu les desmunta mitjançant la digestió, i així aconseguir que els aminoàcids arribin lliures al nostre fetge. Per a què volem els aminoàcids lliures? Doncs perquè amb ells fabricarem les nostres pròpies proteïnes.

Per a què serveixen les proteïnes?

I amb aquestes proteïnes de fabricació pròpia fem el següent:

Propietats de les proteïnes

 • Creem les estructures del nostre cos: la pell, les ungles, el nostre cabell … les parets dels òrgans, els propis òrgans, el múscul esquelètic … estan tots fets de proteïna
 • Regenerem les estructures que es fan malbé o que necessiten un recanvi
 • Composem el nostre material genètic
 • Fem que el nostre cos funcioni: les hormones i els enzims són proteïnes
 • Ens protegim: els anticossos del nostre sistema immunològic són proteïnes

Classificació de les proteïnes

Hi ha moltes formes de classificar els tipus de proteïna, així que ens centrarem en la purament alimentària.

Podem tenir en compte l’origen dels aliments, que ens fa diferenciar entre proteïna animal i proteïna vegetal. És a dir, proteïna que procedeix de la carn, els ous, el peix i els lactis en el primer cas; i proteïna que procedeix de llegums, cereals, fruits secs, pseudocereals i llavors en el segon.

No hi ha cap diferència entre una proteïna i una altra pel que fa a estructura, ni pel que fa a funcions o beneficis per a la salut. Tant si són d’origen animal com vegetal segueixen sent cadenes d’aminoàcids combinats entre si i que ens aporten nitrogen.

El que realment marca la diferència entre una proteïna i una altra és si en la seva cadena es troben en quantitat suficient els 9 aminoàcids essencials o si li falta algun. Si els té tots i en bona quantitat diem que és una proteïna d’alt valor biològic o d’alta qualitat; mentre que si li falta 1 o més, parlem de proteïna de baix valor biològic o de baixa qualitat.

Trobem proteïna d’alt valor biològic tant en el món animal com en el vegetal; totes les proteïnes d’origen animal són de AVB, mentre que en el món vegetal destacarem el cigró i la soja.

Quanta proteïna hem de menjar a el dia?

Amb l’evidència científica obtinguda fins a dia d’avui, es considera necessari des de la infància fins a la vellesa un mínim de 0,83 grams de proteïna per cada kg de pes corporal. I en etapes de creixement hem d’afegir una porció extra en funció de l’etapa en concret.

Taula sobre la ingesta diària de proteïnes

En aquesta taula podem veure les necessitats diàries de proteïna segons l’etapa de la vida:

Etapa fisiològica Quantitat de proteïna diària
Creixement de 0 a 6 mesos 1,52 g/Kg PC
de 7 a 12 mesos 1,2 g/Kg PC
de 12 mesos a 18 anys 1.14 – 0.83 g/kg PC
Adults (18-65 anys) 0.83 g/kg PC
Ancians (> 65 anys) 1 g/kg PC
Embaràs 1er trimestre 0,83 g/kg PC + 1g al dia
2º trimestre 0,83 g/kg PC + 9 g al dia
3er trimestre 0,83 g/kg PC + 28 g al dia
Lactància (0-6 mesos) 0,83 g/kg PC + 19 g al dia
Lactància (> 6 mesos) 0,83 g/kg PC + 13 g al dia

Fonts:

Proposta d’ingestes dietètiques de referència per a la població espanyola. FESNAD – 2010

EFSA (2012). European Food Safety Authority, Scientific Opinion on Dietary Reference Values ​​FPR protein. EFSA Journal 2012; 10 (2): 2557

Què passa amb la proteïna que mengem en excés?

El nostre fetge pot emmagatzemar part dels aminoàcids que mengem durant unes poques hores. D’aquesta manera pot anar usant-los a mesura que els va necessitant. Però passades aquestes hores, els que no hagi utilitzat, són eliminats.

Per això és tan important menjar proteïna diàriament i repartida al llarg del dia en lloc de fer-ho en gran quantitat en una sola ingesta. D’aquesta manera podem anar reposant el magatzem d’aminoàcids del nostre fetge i així comptar sempre amb aminoàcids disponibles.

REFERÈNCIES

Krause. Dietoterapia. L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond. ELSEVIER

https://www.eufic.org/es/whats-in-food/article/what-are-proteins-and-what-is-their-function-in-the-body

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies