Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Maduixes i maduixots3 min read

maduixes-i-maduixots

es maduixes són una fruita originària d’Amèrica i no van arribar a Espanya fins al s.XIX, gràcies als primers colons d’Estats Units.

Existeixen més de mil varietats de maduixes i maduixots, tot i que les més comunes i consumides és poden resumir en dues varietats: la maduixa europea (de mida petita, molt delicada i de gust molt dolç) i la maduixa americana o maduixot (de mida més gran, més resistent i menys dolça).

es podem trobar als mercats i a les botigues des del mes de febrer fins ben entrat l’estiu, tot i que els seus millors mesos són l’abril i el maig, mesos en que les fruites són més dolces i gustoses i desprenen el seu millor aroma.

Propietats nutricionals de les maduixes

es maduixes i els maduixots són fruites que aporten poques calories (unes 35 per cada 100 g de fruita) degut a que el seu component més abundant és l’aigua.

Destaca el seu aport de fibra soluble, que millora el trànsit intestinal i ajuda en casos d’estrenyiment.

Destaca també el gran contingut en vitamina C, de propietats antioxidants, i de betacarotè. Contenen també una mica de vitamina E i minerals com el potassi, el magnesi, el calci i ferro, aquest últim en menor proporció però de fàcil absorció per part de l’organisme gràcies a la riquesa de la fruita en vitamina C.

El seu color vermellós és degut a la presència d’uns pigments vegetals anomenats antocians, que també són responsables de les seves propietats antioxidants.

No obstant, no tot són beneficis, ja que aquestes fruites contenen unes substàncies anomenades salicilats, que són les responsables de les reaccions cutànies, picor i urticària que provoca a les persones que tenen al·lèrgia a l’aspirina. Això es degut a que l’aspirina conté àcid acetilsalicílic, un salicilat, per tant, les persones al·lèrgiques a l’aspirina solen ser-ho a les maduixes i viceversa. Per aquest motiu, els nens no han de prendre-les abans dels dos anys, i sempre han de menjar-les en petites dosis per assegurar-se que les toleren bé.

Són fruites molt delicades i tendres, que es deterioren molt fàcilment amb la calor, el transport i la humitat. Per això, és millor comprar només les que es vagin a consumir el mateix dia o l’endemà.

En comprar els maduixots i les maduixes, hem de tenir en compte que les fulles siguin ben verdes, que el fruit no tingui cops, que no hi hagi peces florides i que la carn siguin tersa i de color brillant. És important que no retirem les tiges fins que s’hagin rentat per millorar la seva conservació.

Al ser tan delicades, s’han de guardar dins de l’envàs de compra i col·locar a la part alta de la nevera. En aquestes condicions es poden conservar fins a quatre dies, si no són gaire madures, tot i que és preferible menjar-les abans per a gaudir de tots els seus nutrients i del seu aroma.

Culinàriament, la maduixa i els maduixots són fruites que permet moltíssimes possibilitats de preparació. Es poden consumir fresques, soles o amb sucre, sucre i vinagre, suc de taronja, nata, amb cereals, iogurt o en batut amb llet o altres fruites. També es poden preparar cuinades per a elaborar gelats, melmelades i multituds de preparacions de pastisseria, com a ingredients en amanides i en multitud de postres com per exemple banyades en xocolata negra fosa. I fins i tot se’n pot fer una beguda alcohòlica, el dolç i refrescant licor de maduixes.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies