
Què és la mandarina
La mandarina o “citrus reticulata” és el fruit que s’obté del mandariner.
És semblant a la taronja només que més petita, una mica aplatada en la seva base i la seva pell és fàcil de retirar. La seva escorça pot ser llisa o una mica rugosa i el seu color pot ser un ataronjat brillant, ataronjat amb tonalitats grogues o un ataronjat vermellós, tot depèn de la varietat de fruit.
La seva polpa és sucosa, aromàtica, d’un color ataronjat clar, amb un sabor dolç que resulta agradable al paladar. Es troba dividida en 10 o 12 grillons aproximadament, amb llavors o no en el seu interior.
Origen de la mandarina
El seu origen, com el de moltes altres fruites, no és molt clar. Alguns autors la consideren nativa del sud-oest de la Xina i altres de països del sud-est asiàtic com Laos o Filipines. A la Xina s’ha conreat durant mil·lennis i des d’allí es va estendre a la resta del sud-est asiàtic. La introducció de la mandarina a Europa va venir de la mà de Sir Abraham Hume (floricultor i polític britànic), que va importar de la Xina dues varietats de mandariner.
Els principals països productors són països de la Conca Mediterrània: Itàlia, el Marroc, Espanya; els Estats Units, la Xina i el Japó, entre altres.
Tipus de mandarines
Hi ha moltes varietats procedents de mutacions entre diferents espècies, però podem classificar la majoria de les mandarines en tres grups: mandarines Satsuma, Clementines i híbrides.
- Satsuma: dins d’aquest grup s’engloben els mandariners originaris del Japó. Els seus arbres són els últims a florir, però els primers que es recol·lecten.
- Clementines: són fruites de grandària petita o mitjana. Es consideren un encreuament entre la mandarina i una taronja silvestre. Les varietats que destaquen dins d’aquest grup són: Fina, Clemenules, Oroval, Marisol, Oronules, entre moltes altres.
- Híbrides: Aquí s’agruparia fruits del mandariner procedents de l’encreuament amb altres espècies. Els més populars són: la Clemenvilla, que són de grandària més gran que les clementines. El color de la seva escorça és més taronja vermellós i tenen molt suc, la Murcott, similar a la Clemenvilla però tenen llavors a l’ interior; i la Nardorcott (molt similar a la Murcott).
Valoració nutricional de la mandarina
(per 100g de porció comestible)
Calories: 40 kcal
Hidrats de Carboni: 9 g
Proteïna: 0,8 g
Grasses totals: traça
Fibra: 1,9 g
Vitamina A: 106 ug
Vitamina C: 35 mg
Vitamina B-6: 0,07 mg
Potassi: 160mg
Folat: 32 ug
Calci: 36 mg
(Base BEDCA)
Propietats de la mandarina
En la mandarina trobem vitamines hidrosolubles: àcid ascòrbic (vitamina C) i carotens (vitamina A), que no són fàcils d’obtenir en d’altres aliments.
- Un dels beneficis que té la mandarina és que ajuda a combatre el restrenyiment gràcies a ser una font important de fibra.
- A penes té calories i té poder saciant.
- És diürètica per gran quantitat d’aigua que conté.
- Reforça el sistema immunològic, gràcies a la vitamina C.
- Ajuda a controlar la pressió arterial.
- És font de carotenoides, flavonoides i àcids orgànics que contribueixen a la prevenció de malalties cardiovasculars, el càncer, les retinopaties i, en general, totes les relacionades amb el procés oxidatiu.
Una ració de mandarines (2-3 unitats) cobreix la recomanació diària de vitamina C.
Recomanacions de consum
- Comprar-les en temporada i a poder ser de producció local.
- Que tinguin un grau de maduresa òptim.
- Guardar-les en ambients frescos i ventilats. Si les comprem en malla, treure-les de la bossa i procurar que no estiguin amuntegades, perquè no floreixin.
Contraindicacions de la mandarina
- La mandarina és una fruita que conté una gran quantitat de fibra, una ingesta excessiva podria causar molèsties intestinals.
- Les persones que pateixen de gastritis, úlcera d’estómac, infecció per Helicobater o acidesa, han de vigilar la seva tolerància individual a l’aliment.
- En casos de reflux freqüent es recomana reduir els àcids en la dieta.
- Les persones que tenen diagnosticat dèficit de DAO (enzim) han d’evitar el menjar cítrics perquè contenen molècules que necessiten de l’enzim DAO.
- Pot danyar l’esmalt dental a causa de la seva acidesa, per la qual cosa es recomana portar el grilló directament a l’interior de la boca y una bona higiene dental.
Receptes amb mandarina
Amanida d’escarola i mandarina
Ingredients (4 persones):
500 g de mandarines
200 g d’escarola
1 ceba vermella
100 g d’espinacs mini
1 ½ culleradetes de xarop d’arròs
2 culleradeta de suc de llima
Mostassa en gra
3 cullerades d’oli d’oliva verge
Pebre blanc
Sal
Preparació:
- Neteja els espinacs i assecar amb paper de cuina. Separa els grillons de mandarina. Pela i talla la ceba en cèrcols o mitges llunes. Retira les fulles exteriors més dures de l’escarola, neteja i trosseja la resta.
- Col·loca l’escarola en el fons d’un bol. Agrega les fulles d’espinacs i la ceba. Finalment, col·loca els grillons de mandarina.
- Prepara una vinagreta amb el suc de llima, el xarop d’arròs, l’oli d’oliva, uns grans de mostassa, una mica de pebre blanc i un polsim de sal. Aboca la vinagreta en l’amanida en el moment de servir.
Sorpreses de formatge i mandarina
Ingredients (4 persones):
200 g de formatge Brie
4 làmines de pasta brick
100 g de créixens
2 mandarines
½ ceba vermella
4 ametlles torrades
4 cullerades d’oli d’oliva
50 ml de vinagre de Mòdena
1 culleradeta de sucre
Sal
Preparació:
- Neteja els créixens. Pela i pica les ametlles. Ratlla una mica de pell de mandarina. Pela les mandarines i reserva els grillons i el suc que desprenguin. Pela la ceba i talla-la en juliana.
- Barreja el suc i la ratlladura de mandarina amb l’oli, 1 cda. de vinagre de Mòdena, les ametlles, unes fulles de créixens picades, un polsim de sal i una altra de sucre. Posa en un cassó al foc el vinagre de Mòdena i el sucre restants i redueix a 1/3 del seu volum. Deixa refredar.
- Talla el formatge Brie en 12 trossos de la mateixa grandària i cada làmina de pasta brick en tres. Embolica els trossos de formatge amb la pasta i enforna a 180° durant 5 min (han de quedar daurats per fora i el formatge fos a l’interior).
- Col·loca en el fons del plat en forma de línia la reducció del vinagre de Mòdena. Damunt tres paquets intercalats amb créixens, ceba vermella i grillons de mandarina. Amaneix amb la vinagreta i serveix.
Bescuit de mandarina
Ingredients:
300g mandarines senceres, triturades amb pell (sense ossos)
3 Ous
150g Sucre
2g Sal
100g Oli d’oliva verge extra o de gira-sol
60g Llet o beguda vegetal
300g Farina de rebosteria (fluixa de blat)
14g Llevat químic (aproximadament, 1 sobre estàndard)
Sucre de llustre, opcional per a decorar
Preparació:
- Rentar i assecar bé les mandarines. Tallar en trossos i triturar amb una batedora fins a fer un puré.
- Batre els ous amb el sucre, fins que el sucre es dissolgui i quedi una mica esponjós. Afegir la sal, l’oli i la llet, i batre una mica més. Incorporar el puré de mandarina i barrejar per a homogeneïtzar.
- Tamisar damunt la farina amb el llevat químic i barrejar la massa suaument fins a obtenir una massa homogènia sense grumolls secs. Abocar en el motlle, prèviament greixat amb mantega o oli.
- Enfornar a mitjana altura durant uns 45-55 minuts, segons el motlle i el forn, baixant la temperatura a 170 °C passats els primers 15 minuts. Estarà llest quan en punxar amb una broqueta no surti tacada.
- Esperar que es refredi per complet abans de decorar, si es desitja, amb sucre de llustre per sobre.
Bibliografia
http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2409-16182020000100006&lang=es
https://frutas.consumer.es/mandarina/propiedades
https://www.cuerpomente.com/guia-alimentos/mandarina
https://es.wikipedia.org/wiki/Citrus_reticulata

La revista de Menja sa és una revista online d’alimentació saludable formada per un equip expert de Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.