Skip to content
Revista de Menja sa

Avui anem a menjar fora!4 min read

20 juliol, 2017
menjar fora

L’estiu ja és aquí. Tinguem o no vacances, el bon temps i els dies més llargs ens empenyen a tots a sortir més de casa i ens acosten a les terrasses, les begudes ben fredes i al pica-pica que les acompanya. Aquest canvi de rutines sol ser vist com una amenaça per moltes persones que estan intentant cuidar la seva salut, ja que tenen por a perdre totes les bones costums que han aconseguit durant la resta de l’any.

Paradoxalment, justament aquelles persones que han estat cuidant els seus hàbits durant l’any són en realitat les que menys por haurien de tenir a aquest canvi de rutines, ja que un cop tenim instaurats uns hàbits saludables, també som capaços de ser més flexibles i tendim a adaptar-nos millor als canvis.

I doncs, per què ens preocupa tant aquest tema? La resposta gairebé sempre té a veure amb la por. Por a descontrolar-nos amb el menjar o la beguda, por a perdre els bons hàbits adquirits o por a no poder tornar a recuperar una rutina. I és justament aquesta por la que en certa manera es converteix en la nostra principal enemiga, fent-nos actuar sovint de forma contraproduent.

Per exemple, la por ens pot fer evitar certes situacions socials on sabem que hi haurà menjar o ens pot fer menjar menys quantitat de la que necessitem en els àpats que fem a casa amb la intenció de compensar els àpats que fem fora. A més, aquesta por pot fer també que tendim a avaluar els aliments segons si són bons (permesos) o dolents (prohibits).

I justament són totes aquestes conductes les que faran que es confirmin totes les nostres pors. Evitarem o no gaudirem tant les reunions socials, fet que ens pot provocar insatisfacció o aïllament. Arribarem als àpats amb més gana ja que haurem procurat controlar-nos en excés en els àpats que fem a casa, la qual cosa pot provocar fàcilment una ingesta d’aliments més abundant i impulsiva a posteriori. Finalment, és probable que acabem per no gaudir tant del que mengem, ja que certs aliments sempre aniran acompanyats d’una etiqueta negativa que farà que els mengem amb culpa.

Per tal d’evitar que passi el que hem comentat, el consell més important que heu de tenir en compte és el d’escoltar la gana que teniu en cada moment i fer-li cas. Tan senzill i tan complicat alhora. Desfeu-vos de les creences, els pensaments i les etiquetes del aliments i seguiu el que el cos us indica. Assegureu-vos de tenir disponible sempre menjar saludable i si mengeu fora de casa, escolliu en la mesura del possible menjar variat, de tots els grups d’aliments. És important també que gaudiu del menjar i que ho feu a poc a poc, notant la seva textura i el seu gust.

I de propina us regalem uns quants trucs que podeu posar en pràctica quan sortiu a menjar fora:

– És freqüent que quan sortim a menjar fora, tot i que no arribem amb massa gana, l’atractiu de la carta i els plats que veiem a les taules dels costats ens cridin tant l’atenció que acabem demanant massa menjar. Si us passa això, quan ja us sentiu satisfets demaneu al cambrer que us posi les sobres per endur. D’aquesta manera retirareu el menjar de la vista i evitareu el menjar per impuls. A més, no sentireu que esteu tirant menjar i tindreu resolta una part de l’àpat al dia següent.

Abans d’arribar al restaurant decidiu què menjareu. Per exemple: De primer faré algun plat que tingui com a ingredients principals verdures i/o hidrats de carboni, i de segon faré proteïna (peix, carn o ous). Així, un cop tingueu la carta al davant us serà més senzill escollir i serà més complicat que us perdeu entre tantes opcions i escolliu per impuls.

Si us ve de gust un postre però heu quedat ben tips, una bona estratègia és buscar còmplices a taula que vulguin compartir-lo, d’aquesta manera el gaudireu igual i en menjareu menys quantitat.

– Aprofiteu la baixada de ritme laboral per descansar i fer activitats que us agradin. Com més relaxats i satisfets estigueu més senzill serà no recórrer al menjar com a calmant emocional i podreu practicar més fàcilment la ingesta conscient, seguint les vostres senyals reals de gana i sacietat.

Així doncs, a què esteu esperant? Fora pors i a gaudir l’estiu!

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies