Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Ens estem passant de sans? Quan la salut es converteix en obsessió

menjar massa sa

El títol d’aquest article ens pot semblar una paradoxa. És com si parléssim d’algú massa bo, massa intel·ligent o massa guapo. Sembla que mai és massa si parlem de qualitats positives, però si per arribar a aquest “massa” la nostra vida quotidiana s’hi està veient afectada, llavors potser sí que podem parlar d’un excés d’aquesta qualitat.

La salut és important, això és evident. De fet, és tan important que la gran majoria de persones la situen entre els tres aspectes clau per poder viure una vida plena (probablement acompanyada de l’amor o de la seguretat econòmica). Així doncs, tenint en compte que una part de la salut té a veure amb com ens cuidem i alimentem, no és d’estranyar que moltes persones es preocupin molt per portar una alimentació equilibrada i una vida sana.

Adoptar un actitud activa en la cura de la nostra salut ens ajudarà a sentir-nos millor, estar en una bona forma física i afavorirà el nostre equilibri emocional. Ara bé, què passa quan aquest afany per cuidar-nos ens ocupa la major part del nostre temps i ens condiciona el nostre dia a dia?

En els últims anys i sobretot gràcies a la facilitat en l’accés a Internet tenim al nostre abast un allau d’informació sobre alimentació i hàbits saludables que és molt difícil de pair i seleccionar adequadament. De vegades, inclús, ens podem trobar amb informació contradictòria, confusa o que canvia ràpidament i això ens pot generar una sensació d’incertesa. A més, a la xarxa i en els mitjans de comunicació es parla d’aliments bons, d’aliments dolents, de superaliments i d’aliments totalment prohibits.

L’excés d’informació i el creixent amoïnament per tot allò que mengem sumats a una preocupació excessiva pel nostre cos i la nostra imatge pot fer que algunes persones ens obsessionem per seguir una alimentació molt estricta, on només tenen cabuda certs aliments etiquetats com a “sans”. A més a més, si som persones perfeccionistes, amb necessitat de tenir el control de les situacions i molt preocupades per la salut i/o la imatge corporal, és probable que aquesta obsessió esdevingui un problema i afecti la nostra rutina diària i, de retruc, la dels que estan al nostre voltant.

I doncs, què pot passar si ens “passem de sans”? A continuació detallem algunes de les característiques que ens poden indicar que potser n’estem fent un gra massa:

– Hem eliminat de la nostra dieta molts dels aliments de consum general perquè pensem que no són saludables i que ens poden comportar problemes de salut.

– No ens podem permetre cap error en la nostra alimentació, som molt estrictes amb el tipus d’aliments que ens permetem.

– Dediquem molt de temps a planificar els àpats perquè tot estigui controlat i no hi hagi risc d’haver d’improvisar.

– Evitem anar a restaurants, ja que no podem saber del cert la procedència ni el tipus de cocció dels aliments.

– Si ens conviden a dinar a casa d’algun amic mengem només allò que forma part del nostre pla alimentari i de vegades portem el nostre menjar per així assegurar-nos que menjarem adequadament.

– Intentem no saltar-nos mai la nostra alimentació, però si algun dia és inevitable després ens sentim culpables i intentem compensar-ho sent una mica més estrictes en els següents àpats.

Aquestes característiques, entre d’altres, poden fer que el nostre dia a dia giri al voltant del menjar, reduint així el temps dedicat a l’oci, les relacions personals i el plaer. A més a més, aquesta necessitat de control ens pot tornar molt rígids i poc flexibles, no només amb l’alimentació, sinó també amb d’altres aspectes de la nostra vida.

Per tal d’evitar aquestes dificultats és recomanable que ens permetem ser una mica més flexibles i espontanis a l’hora de menjar i entendre que no hi ha aliments bons ni dolents, sinó que tots són necessaris en la seva mesura. També és important que trenquem el vincle entre el menjar i l’estat d’ànim. Sentir-nos bé o malament amb nosaltres mateixos no ha de tenir a veure amb el que hem menjat o no hem menjat aquell dia.

Ja per acabar, hem de tenir en compte també que la nostra salut no depèn únicament del que nosaltres fem per cuidar-nos. La nostra salut depèn de molts factors, tan genètics com ambientals, que és impossible que nosaltres puguem controlar al 100%. Si ens deslliurem d’aquesta pressió probablement podrem menjar d’una forma més lliure i conscient, aconseguint un major gaudi amb l’alimentació.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies