
Avui anem a explicar què és el metabolisme basal.
El nostre cos també una quantitat mínima d’energia que necessita per mantenir-nos amb vida: és l’energia que consumeixen les nostres constants vitals per mantenir la temperatura corporal, quan respirem, quan bombeja el nostre cor, quan circula la nostra sang, quan treballen els nostres ronyons filtrant orina, o quan treballa el nostre fetge procurant, entre moltes altres coses, que hi hagi uns nivells de glucosa estables i adequats en sang…
És el que es coneix com metabolisme basal i que és diferent a la definició de metabolisme.
Què és el metabolisme basal
La seva definició estricta és la quantitat mínima d’energia perquè pugui sobreviure una cèl·lula, o dit d’una altra manera, la quantitat mínima d’energia que necessitem per mantenir-nos amb vida, en una situació de repòs, no adormits però sí ficats al llit, al matí, a una temperatura neutra i constant d’uns 21ºC i després a el menys unes 12 hores sense menjar.
Si vols saber com calcular la teva taxa metabòlica basal et recomanem que llegeixis l’article “Com calcular el teu metabolisme basal”.
Per ara et direm que, tret que facis activitat física intensa, el teu metabolisme basal es durà més de la meitat de l’energia que necessites consumir en 1 dia.
La quantitat d’energia que necessita el nostre cos per mantenir-nos simplement vius, és variable en funció dels següents factors:
- Composició corporal: la massa muscular o massa magra és molt més activa metabòlicament que la massa greix o teixit adipós. Així que si la proporció de massa magra és superior a la de massa greix, la despesa d’energia serà més gran que si la proporció és al revés
- Edat: a mesura que anem fent-nos grans la massa magra va disminuint alhora que va guanyant terreny la massa grassa, de manera que disminueix l’activitat metabòlica basal
- Sexe: a partir de l’adolescència la massa magra és superior en homes que en dones
- Alçada: a major superfície corporal, major despesa energètica basal
Per això, les fórmules de càlcul de la taxa de el metabolisme basal són teòriques i aproximatives, ja que, poden ser molt completes tenint en compte l’edat, el sexe i l’altura, però no tenen en compte directament la composició corporal. En casos extrems de molt baix teixit gras o de grans excessos de teixit gras, pot ser necessari utilitzar sistemes de mesurament de la taxa de metabolisme basal més específiques.
I saps quin és el teixit de el cos que més energia basal consumeix?
Al vídeo sobre hidrats de carboni t’explicàvem que només el cervell consumeix uns 120 grams de glucosa. És l’òrgan que, proporcionalment, més energia consumeix (només representa un 2% del pes corporal i en canvi consumeix un 20% de l’energia basal).
Però, el teixit que més energia gasta diàriament és el teixit magre o massa muscular esquelètica (és a dir, sense comptabilitzar les vísceres, que també són massa muscular). Consumeix un 22% de la despesa energètica basal. El segueix el fetge amb una despesa basal del 21%.
BIBLIOGRAFIA
Krause. Dietoterapia. L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond. ELSEVIER
Carbajal A. Manual de Nutrición y Dietética. Universidad Complutense de Madrid. 2013 [acceso: 07/08/2020]. Disponible en: https://www.ucm.es/data/cont/docs/458-2018-09-20-cap-4-energia-2018.pdf

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Vic; Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels aliments per la Universitat de Vic; Postgrau en Nutrició Humana i Dietètica Materna infantil per l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Joan de Déu i Màster en Comunicació i Gastronomia per la Universitat de Vic.
Sóc membre col·legiada en el col·legi professional de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) (CAT000273).