Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Mètode de conservació dels aliments

Com a consumidors som responsables de la quantitat de menjar que acaba a les escombraries. Llençar menjar és insostenible des d’un punt de vista ètic i mediambiental, especialment en la situació excepcional de pandèmia en què ens trobem. Us llancem uns consells pràctics que pot ser molt útils.

Mètodes de conservació del aliments

  • Convé comprar les quantitats necessàries, sempre calculant en funció del que es consumirà a la llar.
    Per això sempre us recomanem planificar un menú setmanal i realitzar la llista de la compra.
  • Cal tenir en compte quins aliments podem emmagatzemar un temps i quins hem de consumir en pocs dies, encara que els refrigerem.
  • Els aliments s’alteren essencialment per l’acció dels bacteris, que són molt actius a temperatura ambient. Entre els 5ºC i els 65ºC, la majoria de microorganismes patògens creixen ràpidament i es multipliquen en poc temps. El fred no destrueix els microorganismes, però sí que en fa més lent el desenvolupament.
  • Una bona cocció (a més de 70ºC) destrueix els microorganismes, però un cop cuinats també cal conservar-los de forma correcta per evitar que es facin malbé. Els plats cuinats s’han de guardar en recipients adequats, tuppers que tanquin bé i en què no quedi gaire espai buit.
  • La congelació evita la proliferació de microorganismes, ja que per sota de -10ºC el creixement i desenvolupament dels mateixos s’atura. Però és important assenyalar que no les elimina si l’aliment estava contaminat abans la congelació.
  • Abans de refrigerar, congelar o cuinar cal rentar bé els aliments.
  • La nevera ha d’estar neta i l’ideal és fer-ho just abans de fer la compra setmanal, ja que és quan és buida. Li podem passar una baieta mullada en aigua sabonosa o diluïda en lleixiu i llestos!
  • Hem de separar sempre els aliments crus dels cuinats i reorganitzar sovint les existències del frigorífic.

Podeu utilitzar aquests criteris de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària per col·locar els aliments:

Al prestatge superior: aliments cuinats (sobres de menjar envasats, recipient amb conserves no utilitzades en la seva totalitat, etc.)

Al prestatge del centre: Ous, productes lactis i embotits

Al prestatge inferior: aliments crus: carn, au i peix sempre envasats i separats adequadament, i productes en descongelació, així evitarem degotejos i vessaments.

A la porta: begudes o aliments amb un consum freqüent, com ara llet, refrescos o sucs.

Al verduler: Fruites i verdures.

Batch cooking com a mètode de conservació:

Quan comprem verdures fresques, com mongetes tendres, bròquil, coliflor, carxofes, etc. les podem netejar bé, tallar i escaldar. Escaldar és una cocció molt breu que consisteix a introduir els aliments en aigua bullent durant molt poc temps. A continuació es retiren i es refresquen amb aigua freda de l’aixeta o amb aigua i gel per tallar-ne la cocció. Després les podem congelar o guardar a la nevera. Així evitarem que es facin malbé.

Els espinacs es poden posar en una olla sense aigua o amb molt poca foc lent i en pocs minuts es fan. S’escorren i al tàper. Ens ocuparan poc espai a la nevera i estaran a punt per servir o utilitzar com a ingredient en un altre plat.

Si ens posem a fer un guisat que requereix sofregit i tallem ceba, pebrots, etc., el que podem fer és tallar-ne més quantitat o la totalitat i el congelem en petits recipients per a propers plats. Podem tallar-la en forma de tires allargades (juliana) per fer faixetes o saltejats o en daus més petits (brunoise) per als sofregits.

Un truc per conservar intactes els fulls d’enciam durant una setmana és netejar-los quan arribem de la compra. Separem per fulles i la deixem una estona submergides en aigua per eliminar terra i bestioles. A continuació les anem rentant fulla per fulla. Les escorrem bé (va molt bé les centrifugadores) i finalment les assequem amb paper de cuina.

Si ens queda pa dur, el podem tallar a llesques fines. Aquestes les col·loquem ben posades a la safata del forn a foc baix. El resultat són unes torrades riquíssimes i que us duraran si les conserveu en un lloc sec. També podeu fer pa ratllat, amb un ratllador manual o un processador d’aliments (màquina picadora). No us podeu imaginar com canvia el sabor de les mandonguilles, hamburgueses i arrebossats! I ho podem fer també amb pa integral o de llavors.

Que les pomes s’estan posant lletges, ja que podem fer una compota. No cal afegir-hi sucre. Es talla a trossos petits i es posa en una olla a foc lent i s’anirà cuinant. Ens les podem menjar tal com amb canyella o afegir-la al iogurt natural oa les cremes de verdures.

Animeu-vos a compartir aquí els vostres trucs per aprofitar tot el menjar sense necessitat de llençar res a les escombraries!

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies