Skip to content
Revista de Menja sa

Mona de Pasqua, innovació o tradició?3 min read

9 abril, 2015
mona de pascua

La paraula mona és un mot originari dels àrabs que en incorporar-se a la cultura romana va adquirir el significat de regal o obsequi. Així es va mantenir fins que el catolicisme el va incorporar per a referir-se a la tradició que va donar lloc al que avui dia coneixem com a Mona, que no és més que la celebració de que s’ha acabat l’abstinència de la quaresma.

Tot i l’antiguitat de la tradició, no és fins mitjans del segle XX quan va donar la volta i es va començar a afegir la xocolata i les figures al tradicional pa enriquit amb ous durs que cada padrí regalava al seu fillol a Catalunya, València o Murcia, tal i com explica Carles Carreras, pastisser i membre de la junta directiva del Gremi de Pastissers de Barcelona.

“La Mona de Pasqua és, bàsicament, una tradició arrelada a Catalunya, tot i que l’obsequi i la figureta de xocolata cada cop s’estén més a altres parts del país i del món”, afegeix Carreras. En aquesta mateixa línia, Christian Escribà, propietari de les pastisseries Escribà de Barcelona, ha fet referència a aquest procés d’expansió del concepte de Mona arreu del món en la inauguració del seu nou establiment a l’Illa Diagonal, i afegeix que “els catalans hem estat poc llestos a l’hora d’exportar la Mona, perquè ara a pastisseries arreu del món trobes Mones de Pasqua, però ningú les coneix com a tal”.

Les Mones, a Catalunya com a terra originaria i a molts altres llocs, s’elaboren amb xocolata totalment natural perquè hi ha una legislació que marca de forma prou clara i rigorosa les possibilitats de xocolata que es poden fer servir. Segons Carreras, bàsicament s’elaboren a base de mantega de cacau o pasta de cacau amb sucre, i cada cop s’utilitzen menys colorants o se’n fa un ús molt més controlat i restringit. Tot i que els ingredients de la mona són bàsics i tradicionals, la presentació i l’aspecte són cada cop més originals i espectaculars.

Jugadors de futbol, personatges de pel·lícules, formes impossibles… La mona no té més límits que l’habilitat del pastisser: “la pastisseria és un sector que cada cop més tendeix a la personalització i, com a tal, una de les tendències d’enguany per a les Mones de Pasqua és la personalització”, comenta Escribà. Tot i això, molts fillols acostumen a decantar-se cada any pel tradicional ou, conill o campana, o l’habitual massa de pa de pessic recoberta amb mantega, xocolata o gema i deixar de banda innovacions o filigranes.

Aquest any, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes d’aquestes dolces creacions augmentaran de l’1,5 al 3 % respecte l’any passat, fent que la venda de Mones de Pasqua oscil·li entre les 466.900 i les 473.800 unitats. Tal i com ha declarat el President del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Elies Miró, “la Pasqua és una de les festes mòbils del calendari i enguany cau abans que l’any passat. Aquest fet beneficia al sector de la pastisseria, ja que estem en una època on encara no fa molta calor, i amb el fred sol augmentar el consum de pastissos i de xocolata”.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies