Skip to content
Revista de Menja sa

Olis i greixos (I)3 min read

6 abril, 2010
olis i greixos

ls greixos són imprescindibles per a l’organisme i han d’estar presents cada dia en la nostra dieta, tot i que en quantitats moderades. És un nutrient que ens proporciona molta energia (9 Calories per gram, en front a les 4 Calories per gram dels hidrats de carboni), en forma de reserva, però a més a més compleix altres funcions com ara la regulació de la temperatura corporal, protegeix els òrgans interns com el cor o els ronyons, facilita l’absorció i el transport de les vitamines liposolubles (A, D, , K), i forma part de determinades hormones i de les membranes cel·lulars, entre altres.

n una dieta equilibrada i saludable, els greixos o també anomenats lípids, han de representar entre el 30-35 de l’energia total de la dieta, constituint el greixos saturats menys del 10%, els monoinsaturats entre el 15 i el 20% i els poliinsaturats aproximadament un 7%.

Tipus de greixos

Segons els seu origen, podem classificar els greixos en dos grans grups:

  • Greixos d’origen animal:

stan formats en la seva major part per àcids grassos saturats, que tenen la propietat de fer que aquests greixos siguin sòlids a temperatura ambient.

Són greixos d’origen animal el llard, la mantega, la nata, el greix visible i no visible de carns i vísceres, embotits, crema de llet, ous, lactis sencers, etc.

Aquest greixos, consumits en excés, augmenten els nivells de colesterol “dolent” i triglicèrids en sang, contribuint en part a l’aparició i desenvolupament d’hipercolesterolèmia, hipertrigliceridèmia i arteriosclerosi.

  • Greixos d’origen vegetal:

ls àcids grassos que predominen són insaturats (monoinsaturats i poliinsaturats), que tenen la propietat de fer que aquests greixos siguin líquids a temperatura ambient.

l greix insaturat el trobem principalment en aliments com els olis d’oliva i de llavors (gira-sol, blat de moro, soja, etc.), en fruit secs, fruits com les olives o l’alvocat, però també, i com a excepció, en peixos blaus com per exemple el salmó, aliment d’origen animal.

Són greixos amb moltes propietats beneficioses per a l’organisme, ja que ajuden a reduir els nivells de colesterol “dolent” i de triglicèrids en sang, augmenten els nivells de colesterol “bo” i a més a més, contenen àcids grassos essencials (omega 3 i omega 6), que són imprescindibles per a l’organisme i que el cos no pot fabricar, per tant, l’única manera d’aconseguir-los és ingerir-los amb els aliments de la dieta.

I si el peix és un aliment d’origen animal que conté àcids grassos insaturats, existeixen també aliments d’origen vegetal formats en la seva gran majoria per àcids grassos saturats. s tracta dels olis vegetals de palma i de coco.

Si mai heu vist una ampolla d’oli de palma (el podreu trobar en botigues d’alimentació d’altres països), haureu pogut observar que es tracta d’un oli vermellós de consistència semi sòlida. Amb el que us hem explicat, és fàcil arribar a la conclusió que si aquest greix és sòlid a temperatura ambient, és perquè principalment està format per àcids grassos saturats i per tant, té efectes negatius per a l’organisme ja que afavoreix els processos d’arteriosclerosis.

n la nostra cultura no acostumem a cuinar amb aquests tipus d’oli, pel que podem caure en l’error de pensar que no els consumim. Però això no és cert, ja que gairebé tots els productes industrials els utilitzen en la seva elaboració ja que es tracta d’olis molt econòmics. Així doncs, aliments com els gelats, las pastisseria industrial, els aperitius dolços i salats, productes fregits industrialment, i un llarg etcètera, són rics en olis de palma i/o coco, i per tant, rics en àcids grassos saturats. Un cop més, doncs, us animem a llegir les etiquetes i a buscar en els ingredients dels productes amb quin tipus de greix s’ha elaborat per tal que pugueu fer una tria més saludable.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies