Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Panxa inflada o inflor abdominal: què és, causes i tractament

Què és la planxa inflada?

La distensió abdominal o inflor abdominal és una afecció en què l’abdomen se sent ple i atapeït.

Causes de la inflor abdominal

L’abdomen es pot inflamar per diferents motius. Una de les causes més comunes de la distensió abdominal és l’acumulació de gasos a l’estómac, l’intestí prim o el còlon. Aquesta acumulació es podria ocasionar al menjar aliments amb alt contingut de fibra, en menjar molt i ràpid o en empassar aire com a part d’un hàbit nerviós. Aquest gas atrapat al tracte digestiu pot causar molèsties ja que l’estómac es troba tens i pot provocar un dolor agut.

Altres causes d’ inflor abdominal són:

 • Intoleràncies alimentàries. Alguns components dels aliments al no ser digerits, són usats per diferents bacteris intestinals per alimentar-se, provocant dolor abdominal, diarrees i acumulació de gasos, que porten a la distensió de l’abdomen.
 • Malalties inflamatòries de l’intestí. Aquest tipus de malalties es caracteritzen per lesionar l’intestí alterant-ne el funcionament i provocant diarrees, restrenyiment, dolor abdominal, inflor abdominal i acumulació de gasos. Dues de les més comunes són:
 • La malaltia de Crohn: és una malaltia crònica que lesiona l’intestí alterant-ne el funcionament, la qual no té cura però seguint una pauta d’alimentació es poden evitar el simptomes.
 • La síndrome de l’intestí irritable: és una malaltia intestinal que provoca dolors abdominals i canvis en el trànsit intestinal, alternant períodes de restrenyiment amb descomposició o diarrea. També pot provocar gasos, cosa que podria causar la distensió abdominal.
 • Dispèpsia: és un trastorn digestiu que causa molèsties o dolor a la part superior de l’abdomen acompanyat de nàusees, inflor abdominal, acidesa, digestions pesades, sacietat precoç, eructes, regurgitacions i vòmits.
 • El restrenyiment sovint es causa de distensió abdominal.

Altres malalties que podrien causar inflor abdominal són: cirrosi, celiaquia, diabetis i insuficiència cardíaca.

Conseqüències de la distensió abdominal

Les persones que la pateixen sovint experimenten una sensació de plenitud, pressió abdominal i possiblement nàusees, dolor o rampes. En els casos més extrems, la pressió ascendent sobre el diafragma i els pulmons pot causar dificultat per respirar.

Com desinflar l’abdomen

Depenent de la causa de la distensió del abdomen es pot tractar de diferents maneres:

 • Si la inflor és a causa dels gasos, cal intentar evitar verdures flatulentes com la col, coliflor, pebrots i carxofa. Evitar begudes carbonatades, edulcorants artificials com el sorbitol. Procurar menjar llegums sense pell i intentar menjar lentament i que els àpats no siguin gaire copiosos per poder pair correctament.
 • Si la distensió és causada per alguna intolerància alimentària el millor seria anar a un especialista de l’aparell digestiu per fer-te proves que verifiqui la intolerància i anar a un dietista-nutricionista que et marqui unes pautes.
 • Si la inflor és causada per la malaltia de crohn i la Síndrome de l’intestí irritable és important tenir un bon diagnòstic per part d’un professional i assessorament d’un dietista-nutricionista per pautar una dieta.
 • Si la dispèpsia és la causa de la distensió, podria millorar menjant poc a poc i poca quantitat durant més vegades al dia, evitant un excés de greix en els àpats i abstenint-se de consumir alcohol.
 • Si el restrenyiment causa la distensió, hem de hidratar-nos bé, portar una dieta rica en fibra i practicar exercici per millorar el transit intestinal.

Bibliografia

Distensión abdominal – Wikipedia, la enciclopedia libre

Distensión abdominal: MedlinePlus enciclopedia médica

Abdomen inflamado: Causas y tratamiento (healthline.com)

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies