Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Pebrots del piquillo farcits de llentia vermella3 min read

Si et demanem que pensis en un plat de llenties segurament la primera imatge que t’apareix és la d’un guisat fet amb llenties de color bru, potser una llentia pardina o una llentia castellana. Però de varietats de llenties n’hi ha unes quantes, així com de colors, que van des de les més blanques, originaries de la India, la Urad dal, a les llenties negres anomenades Beluga, passant per gammes de verds, daurats, marrons i vermells. Avui descobrim una varietat poc coneguda, la llentia vermella, amb una presentació poc convencional.

Ingredients per a 4 persones:

  • 100g de llentia vermella
  • 2 carbassons petits ò 1 de gran
  • 1 ceba tendra
  • 1 pastanaga gran
  • 16 unitats de pebrots del “piquillo” escalivats (de pot o de llauna)
  • 1 tomàquet madur gran
  • Gingebre en pols
  • ¼ cullerada de cafè de comí en pols
  • Sal
  • Una punta de sucre
  • Pebre mòlt
  • Oli d’oliva verge

Elaboració:

  1. En un pot amb aigua posa a coure les llenties vermelles (no cal posar-les en remull prèviament). Deixa coure durant 15 minuts o fins que notis que ja estan fetes. No t’espantis perquè es desfacin. És del tot normal
  2. Neteja, pela i talla en juliana les hortalisses, excepte el tomàquet, i posa-les a coure en una paella amb un rajolí d’oli d’oliva
  3. Ralla el tomàquet i posa’l a coure en una altra cassola amb una mica d’oli, una punta de sucre i una mica de sal. Deixa coure durant 15 minuts a foc lent tot afegint petites quantitats d’aigua si veus que et queda sec
  4. Quan el llegum estigui cuit, treu-ne l’excés d’aigua i afegeix a la paella amb les hortalisses també cuites. Remena i afegeix una mica de sal, gingebre, comí i pebre. Ha de quedar com una pasta, sense excés d’aigua. Reserva
  5. Farceix els pebrots amb la pasta, posa en una safata apta per anar al forn
  6. Al damunt dels pebrots escampa-hi la salsa de tomàquet i gratina uns minuts

Nota: Pots fer la recepta amb unes altres hortalisses (mongeta tendra, porro, bròquil…).

Valoració nutricional per a 1 persona (4 unitats):

Taula nutricional Energia
(Kcal)
Proteïnes
(g)
Hidrats de Carboni
(g)
Greixos
(g)
Fibra
(g)
Sodi
(mg)
Colesterol
(mg)
Valoració nutricional 226,9 9,1 24,6 9,9 5,9 58,5 0
%RDA 11% 12% 9% 15% 15% 2,5% 0%

*Les RDA fan referència a les recomanacions nutricionals diàries per una dieta equilibrada per adult. Els % són orientatius, ja que hi ha RDA que poden variar d’una persona a l’altra.

Comentari dietètic:

Els llegums són un aliment nutricionalment molt complert els quals presenten una gran versatilitat a la cuina. En aquest cas la llentia vermella s’utilitza molt per elaborar purés i altres preparacions que no requereixin mantenir el gra sencer, ja que aquest queda majoritàriament desfet després de la cocció.

Aquesta particularitat de la llentia vermella li ve pel fet que es comercialitza sense pell, cosa que provoca, per una banda, que disminueixi l’aportació de fibra quedant entre un terç i la meitat que la llentia convencional, i per una altra, la quantitat d’alguns minerals que es troben en menor proporció, com són el magnesi, el potassi o el fòsfor. Tot i així aquestes pèrdues queden compensades per la resta d’hortalisses presents en la recepta.

Recordem que el consum de llegum ens interessa en tots els seus aspectes nutricionals. Entre d’altres, la seva elevada proporció en proteïnes permet enriquir la nostra gamma d’aliments proteics permetent-nos disminuir el consum generalitzat d’aliments d’origen animal i de carn en particular. A més a més la seva fibra és de tipus soluble, un avantatge pel nostre sistema digestiu perquè incrementa el volum del bolus a nivell d’estomac induint a la sensació de sacietat, disminueix la velocitat de buidat gàstric i, per tant, impedeix la ràpida absorció dels glúcids, a més a més de servir de combustible per a la nostra flora colònica, mantenint-la en bon estat.

En conjunt es tracta d’una recepta moderada en nutrients energètics (greixos i carbohidrats), digestiva i organolepticament suau.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies