Skip to content
Revista de Menja sa

És bo menjar algues marines a diari?5 min read

29 juny, 2020
son bones les algues marines

Prometen tant les algues nutricionalment, que sembla que sí o sí haguem de menjar si ens preocupa la nostra alimentació però, sabeu quantes rodanxes de salmó tenen el mateix iode que 1 amanida de wakame? I quina és la millor manera d’aportar iode en una alimentació vegetariana? També es diu que són riques en ferro, en calci, en fibra, en proteïna, en iode … riques fins i tot en vitamina B12.

A continuació veurem fins a quin punt són riques nutricionalment les algues, però, sense ànim de desmerèixer gastronòmicament, ni que pugui semblar que no recomanem el seu consum, sí que creiem necessari explicar de forma senzilla i breu quin paper juguen les algues en la nostra alimentació i la nostra salut.

Són bones les algues marines?

De fet ens agradaria que les algues es guanyessin el respecte que es mereixen. Però no tant respecte pel que fa a veneració, sinó pel que fa a prudència. Especialment si, com nosaltres, no sou orientals, i per tant, el vostre cos no està acostumat a menjar-habitualment. Perquè us feu una idea ja el 2015 l’EFSA va determinar com un dels problemes emergents d’Europa l’ús de les algues marines en l’alimentació.

Propietats nutricionals de les algues marines

Tenen tot el que diuen que tenen?

A continuació podreu veure la informació nutricional de les algues més consumides. I veureu que la vitamina B12 no surt.

taula algues taula algues marinesPerquè tal com us expliquem en l’article de la B12, en les algues es troben formes anàlogues de B12 que no són actives per als humans.

I abans de seguir hem de ressaltar que la pregunta que ens hem de fer no és “quan riques són les algues nutricionalment”, sinó “quina quantitat d’algues vaig a menjar?”

Perquè si llegim la informació nutricional de les algues dessecades, no fresques, ens pot semblar que són molt riques en molts nutrients, però és perquè estan dessecades i tot s’ha concentrat. Però la realitat és que seguirem menjant poca quantitat d’algues.

Així que no, tampoc són riques en proteïna. En una amanida de wakame, amb 100 g d’aquesta alga, només hi ha 3 grams de proteïna. Molt lluny dels 20 grams de proteïna que ens aporta una ració de carn, peix, ous o llegums.

Ni la fibra que ens aporten influirà molt en el trànsit intestinal. En 100 g de spaghetti de mar hi ha gairebé 10 g fibra, però la ració a consumir d’aquesta alga són 20 g, és a dir, 2 g de fibra. Fins a un plàtan petit hi ha més fibra: una mica més de 4 grams.

Si hem de destacar alguna cosa de les algues és la seva aportació en minerals. I just aquí és on hem d’anar a el següent punt: poden ser un risc per a la salut?

Les algues poden ser un risc per a la salut?

Sí que poden ser-ho per tres motius:

1r Hi ha algues que acumulen metalls pesants, com mercuri i arsènic. L’alga Hiziki seria una de les més contaminades, i per això aquesta alga no haurien de consumir-la els nens petits ni les dones embarassades o que estiguin donant el pit

2n Són riques en anàlegs de vitamina B12 que, no només no compleixen funcions en els humans, sinó que entorpeixen l’absorció de la vitamina B12 que sí és activa per a nosaltres

3r Tenen un contingut excessivament alt en iode, que pot derivar en una intoxicació per aquest mineral coneguda com iodisme, a més d’alterar el funcionament normal de la glàndula tiroide, i pot arribar a provocar tant un hipotiroïdisme com un hipertiroïdisme. Hi ha tant iode en 1 ració d’amanida de wakame com en 471 rodanxes de salmó de 300 grams cadascuna.

Per evitar fer un consum excessiu, el millor és deixar-les per a ocasions especials i en petites quantitats.

Però compte perquè ja no les trobem només com a ingredient, sinó que també estan en una gran varietat de productes elaborats que podrien ser de consum habitual, com patés, galetes, arrossos, pastes o fins i tot amaniments. I sense adonar-nos, podríem estar menjant algues cada dia.

En alimentacions vegetarianes la millor manera d’aportar el iode diari que necessitem i sense riscos és amb ½ culleradeta de sal iodada.

Suplements alimentaris amb algues

Tradicionalment les algues s’utilitzen en suplements per perdre pes, ja que la seva aportació alt en iode fa que la despesa energètica de l’metabolisme augmenti. Però això té dos riscos:

El primer és que una pèrdua de pes basada en una acceleració temporal de el metabolisme no és real i l’efecte rebot està assegurat.

El segon és que acostumem a la nostra glàndula tiroide a treballar amb altes quantitats de iode, i a l’llevar-li-, deixa de funcionar amb normalitat, augmentant així el risc de provocar un hipotiroïdisme

Més recentment s’han incorporat els suplements a base d’algues com a font de nutrients. Aquí és quan ens toca parlar sobre la Chorella i la spirulina. Hem de dir que la spirulina no és realment una alga, sinó una cianobacteri, i que per això pot estar contaminada amb cianotoxinas, que són perjudicials per al fetge i per al sistema nerviós. A més l’EFSA va determinar el 2014 que els suplements dietètics d’algues com espirulina i Chlorella són el grup d’aliments que major concentració d’arsènic presenta.

De manera que la nostra recomanació és evitar prendre suplements a base d’algues o de cianobacteris, ja que els inconvenients superen els beneficis que podem perfectament trobar en altres aliments. De nou, posant especial atenció en nenes i nens, embarassades i dones que donin el pit.

Referències

Nutritional Value of Edible Seaweeds http://www.encognitive.com/files/Nutritional%20Value%20of%20Edible%20Seaweeds.pdf

USDA Food Database https://fdc.nal.usda.gov/

Informe del Comitè Cientific de l’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre l’avaluació del risc associat al consum d’algues macroscòpiques amb alt contingut en iode  http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/evaluacion_riesgos/informes_comite/YODO_MACROALGAS.pdf

EFSA’s activities on emerging risks in 2015 https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/sp.efsa.2016.EN-1100

Toxin Content and Cytotoxicity of Algal Dietary Suppements https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23064102/

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies