Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Per què menjo més a la tarda?5 min read

menjar

Tant en la literatura especialitzada com en el nostre dia a dia, sovint ens trobem persones que tendeixen a augmentar el consum d’aliments a partir de la tarda, menjant menys en la primera meitat del dia i augmentant la ingesta i el tipus d’aliments a partir de la segona meitat del dia. Coincideix també aquest tipus de comportament amb persones que treballen en horaris d’oficina. És a dir, els sol passar a persones que tenen un ritme laboral més alt en la primera franja del dia i que s’allarga fins a mitja tarda. Aquesta distribució desigual d’aliments al llarg del dia pot repercutir tant en la quantitat com en el tipus d’aliments que escollim i, en conseqüència, s’hi pot veure ressentida la nostra salut i el nostre pes.

Però, per què ens sol passar això? Poden haver moltes explicacions a aquesta tendència, però en resumirem algunes de les més freqüents:

La falta de temps i el gran volum de feina: De vegades veiem el dia com una carrera d’obstacles, ple de tasques que hem de complir. Aquesta visió de la jornada afavoreix que de vegades no tinguem en compte els àpats i no ens planifiquem com hauríem, prioritzant la feina a la nostra alimentació. Això pot fer que mengem menys del que hauríem o, fins i tot, que ens saltem algun àpat.

Aprofitem per fer “règim”: A l’estar tan enfeinats, ens és molt més fàcil menjar poca quantitat o estar-nos de certs aliments, ja que el nostre cap està ocupat en altres temes i no té temps per perdre. De vegades això fa que mengem menys del que necessitem pensant que això ens aprimarà.

Lluitem contra la sensació de gana: Si prioritzem la feina a la nostra alimentació i, a més a més, tenim el desig de perdre pes, ens podem trobar fent esforços per no escoltar la gana i seguir treballant. D’aquesta manera estem atorgant a la gana una connotació negativa i a més no estem seguint les senyals fisiològiques que ens indiquen que necessitem menjar.

Associem la relaxació amb el menjar: De vegades ens passa que és quan arribem a casa que ens donem permís per relaxar-nos i, també, per menjar. I aquestes dues accions van sempre de la mà. Si a més acompanyem aquesta relaxació amb mirar la televisió o el telèfon mòbil, pot ser que sense adonar-nos mengem més del compte o no trobem el moment de parar.

Ens costa gestionar certes emocions: Tenir temps lliure pot ser un problema per algunes persones. Quan parem l’activitat “obligatòria” queda a les nostres mans el que farem durant aquell temps i pot ser també un moment en el que ens assaltin algunes preocupacions. Si aquests pensaments ens incomoden molt i no els sabem afrontar, és probable que sense adonar-nos utilitzem el menjar per calmar-nos i desconnectar.

Aquestes i d’altres causes poden estar fent que hi hagi aquesta descompensació en les nostres ingestes i que, sense adonar-nos, estiguem adoptant uns hàbits que a la llarga no ens seran útils ni ens resultaran saludables. Així doncs, què podem posar en marxa per tal de revertir aquesta tendència? A continuació us donem uns quants consells per poder començar a distribuir millor els àpats i a sentir-vos més satisfets al llarg de tota la jornada:

No sacrificar cap àpat: Saltar-nos un àpat l’únic que farà és que arribem a l’àpat següent amb molta més gana, cansats i de mal humor.

No lluitar contra la sensació de gana: La gana no ha de ser la nostra enemiga, ni l’hem de controlar o obviar. A l’inrevés, la millor manera de distribuir els àpats és fer cas al que ens diu el nostre cos, menjant quan tenim gana i parant de menjar quan ens sentim satisfets.

Planificació dels àpats: Si ens organitzem els àpats amb una mica de temps, tindrem preparat allò que volem menjar i ens serà molt més fàcil trobar un moment per parar i menjar. En canvi, si sempre hem d’improvisar, sovint acabarem picant qualsevol cosa o fins i tot no menjarem per mandra o falta de temps.

Gaudir del temps lliure: Un cop acabada la jornada, ens hem d’acostumar a aprofitar els moments de temps lliure per portar a terme activitats gratificants o, simplement, per no fer res. De vegades costa passar d’un ritme alt a parar de cop, així que pot ser una bona opció fer una passejada quan sortim de la feina per tal de fer aquesta transició més agradable. Un cop a casa, buscar maneres alternatives de passar el temps que no tinguin a veure sempre amb els aliments ens pot ajudar a gaudir més del dia.

Afrontar les emocions: Si detectem que hi ha certes preocupacions que ens ronden pel cap però ens costa afrontar-les, el millor que podem fer és anar abordant-les poc a poc i ens adonarem que des del moment que comencem a atendre-les ens sentirem millor i ens estarem responsabilitzant de qüestions realment importants pel nostre benestar.

Així doncs, tot i que portem un ritme de vida frenètic i ens sembli que no tenim temps ni per menjar, hem de fer un esforç i donar als àpats la importància que tenen. Alimentar-nos adequadament ens dóna energia, benestar i ens permet també fer una pausa per poder seguir amb el nostre dia de la millor manera possible.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies