Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Piràmide de l’estil de vida saludable per nens i adolescents

piramide estil de vida saludable per nens i adolescents

vidències científiques admeten que l’estil de vida que s’adquireix des de petits, respecte l’alimentació i els hàbits quotidians, condicionen la salut en l’època adulta. Per això la Dra. Marcela González-Gross i el seu equip, han ideat i patentat la “Piràmide de l’estil de vida saludable per nens i adolescents”.

Aquesta piràmide “Maya”, sense punta i  en tres dimensions, pretén ser una eina educativa- preventiva  fàcil de entendre i de seguir pels petits i adolescents des de 3 vessants: l’alimentació, l’activitat física i els hàbits d’higiene i salut. Per arribar a aquest punt, l’equip multidisciplinari que ha intervingut en l’estudi va realitzar diferents investigacions que relacionen els hàbits de vida amb els factors de risc en un futur tals com: l’excés de pes, els trastorns alimentaris, la mineralització òssia i la salut cardiovascular.

ls nens i adolescents en la fase de creixement i l’adolescència estan en continu aprenentatge, i l’alimentació i els hàbits no estan fora d’aquesta aprenentatge. n aquesta etapa aprenen com, què i en quina quantitat han de menjar i així, a la vegada  poder assentar els coneixements per un futur. Per això, les diferents cares de la piràmide ajuden a configurar l’alimentació al pautar la freqüència i les racions de consum d’aliments, juntament amb la recomanació d’un estil de vida saludable mitjançant un llenguatge visual.

A la primera cara  s’incideix en la presa de 5 àpats al dia i la presència visual dels aliments que han de composar cada àpat.

A la segona cara es tracta l’estil de vida diària que el nen ha de portar, i s’emfatitza en la importància de fer exercici físic; tot reconeguent al mateix temps el valor de les activitats sedentàries tals com llegir,  jugar a casa i recalcant el fet de descansar.

A la tercera cara s’adapta el missatge de la piràmide dels aliments de la Societat spanyola de nutrició comunitària (SNC) a les necessitats energètiques dels nens i adolescents, i les tradueix en freqüència de consum d’aliments. Aquesta cara es complementa amb la primera, i els nens aprenen a introduir varietat d’aliments intercanviant aliments d’un mateix grup a la proposta de menú diari que ensenya la cara 1.

L’última cara fa èmfasi en la importància de tenir uns bons hàbits d’higiene i salut,  així com en la prevenció tant a nivell mèdic com a nivell de seguretat per evitar accidents al carrer i a la llar; i sobretot en la prohibició del tabac i l’alcohol.

A la base de la piràmide s’alternen missatges sobre nutrició i missatges sobre l’activitat física i l’esport adequades a cada interval d’edat.

Per a més informació t’oferim l’enllaç a l’estudi complert que es troba en anglès: “Piràmide de l’estil de vida saludable per nens i adolescent”

I si tens fills no dubtis en fer-los partícips d’aquesta proposta educativa.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies