
portar proteïnes (així com greixos i hidrats de carboni) és essencial per a un correcte manteniment de la nostra salut, sobretot destaquen pel seu paper de reparació i construcció en l’organisme. vui dia la falta o l’escassetat de proteïnes en la dieta d’una persona és una realitat si pensem en segons quins països amb pobresa i gana provocant així malalties greus.
necdòticament als països desenvolupats, una persona pot arribar a consumir més del doble de les proteïnes que deuria en la seva ingesta diària fins i tot de manera inconscient moltes vegades i, a més s’ha vist que segons la quantitat i la qualitat d’aquestes proteïnes, també pot derivar en una sèrie de malalties i patologies bastant diverses com pot ser la gota, colesterol o problemes hepàtics.
Les proteïnes es divideixen en:
- Proteïnes d’Origen nimal (Procedència 100% animal)
- Proteïnes d’Origen Vegetal (Vegetals, Cereals, lgues, Llegums,..)
part, les Proteïnes es divideixen en aminoàcids, on trobem els Essencials i els No Essencials:
minoácids Esencials | minoácids No Esencials |
· Isoleucina
· Leucina · Lisina · Metionina · Fenilalanina · Treonina · Triptófano · Valina |
· lanina
· rginina · spargina · cido spártico · Cisteina · cido Glutamático · Glicina · Prolina · Serina · Tirosina |
Quins hem de consumir? Són millors les animals o les vegetals?
S’ha comprovat que la Proteïna d’origen nimal conté Purines, una substància natural que es dissol en el nostre fetge i que ens deixa un residu anomenat “Àcid Úric” que a la llarga i amb un alt consum, pot derivar en una malaltia bastant famosa cridada “Gota”.
ixí que les Proteïnes Vegetals no tenen Purines?
No, en les Proteïnes Vegetals podem trobar Purines, cert, però en un nivell molt més inferior, i el més important, van acompanyades d’una sèrie de vitamines i minerals que ajudaran a eliminar aquest Àcid Úric que he comentat anteriorment.
VENTTGES | DESVENTTGES |
ü Fácil de digerir ü Més econòmiques ü Menor contingut en Purines ü Qualitat proteica
|
ü Incomplertes
ü Baix valor biològic
|
L’ideal és que puguem ingerir ambdues, ja que cadascuna té els seus avantatges i els seus inconvenients, però sempre hem de potenciar les d’origen vegetal més que les d’origen animal, sens dubte.
Quan diem que una Proteïna és incompleta, diem que per si sola no conté tots els aminoàcids essencials en ella, com les d’origen animal. Per això en parlar de Proteïna Vegetal, hem de barrejar-la entre si ja que cadascuna destaca per alguns aminoàcids especialment i al combinar-les obtenim la proteïna completa. Per exemple:
Llegum + Cereals Integrals | Llenties amb rros Integral |
Fruits Seco i Llavors + Láctics Vegetals | rroz amb Llet i Fruits Secs |
Llegum + Fruits Secs | manida de Llenties amb Nous |
Cereals Integrals + Láctics Vegetals | Beguda d’vena amb Fruits Secs |
Fruits Secs i Llavors + Cereals Integrals | manida d’rros amb Fruits Secs |

Graduat en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat Blanquerna (Ramon Llull), especialitzat en nutrició clínica i esportiva.
Pertanyo al Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCT) amb el Nº CT001226