Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Consumim massa sal? Recomanacions per l’hipertensió arterial

quanta-sal-consumir

Actualment a Espanya es consumeixen de mitja 9,8 g de sal al dia per persona. Aquesta xifra s’allunya considerablement de les recomanacions que fa la Organització Mundial de la Salut (OMS) que recomana que la quantitat diària de sal que s’hauria d’ingerir hauria de ser inferior a 5 g/dia (el què equival a una cullerada de postres rasa). Com pots veure, la ingesta dels espanyols és aproximadament el doble de les recomanacions dels organismes sanitaris. Però, de debò és important la quantitat de sal que ingerim?

Doncs bé, la resposta és rotundament SI. Nombrosos estudis han posat de manifest que el consum excessiu de sal afavoreix un increment de la pressió arterial podent arribar a desenvolupar una hipertensió. A més aquest augment de la pressió es relaciona molt estretament amb malalties com les cardiovasculars que són una de les primeres causes de mort a nivell mundial.

Quins aliments contenen més sal?

Per això és molt important conèixer quins són els aliments que aporten més sal a la dieta ja que aquesta no només es troba al saler sinó que forma part de molts aliments. A continuació els pots conèixer:

 • Productes elaborats: molts d’aquests productes tenen un elevat contingut de sal, per això és important fixar-se en l’etiqueta del producte, on es troba la quantitat de sal que conté. D’aquesta manera coneixeràs quina quantitat de sal prens amb aquell producte i el pots comparar amb d’altres marques. Compte! Alguns fabricants encara etiqueten el sodi enlloc de la sal i aquests no són equivalents. Si et trobes amb un producte així i vols conèixer el seu contingut en sal només cal multiplicar la quantitat de sodi per 2,5.
 • Conserves i aliments enllaunats: en general, els aliments enllaunats i les conserves tenen un alt contingut en sal. Per això és recomanable escollir sempre aliments frescs.
 • Formatges: tenen un contingut elevat de sal, sobretot els curats. A més tenen una quantitat elevada de greix per això el consum d’aquest tipus de formatges hauria de ser moderat.
 • Embotits: de la mateixa manera que els formatges, els curats són els que tenen una quantitat de sal més elevada. Entre els més salats trobem el pernil curat, el xoriço la llonganissa o el fuet.
 • Pa: el pa és un dels aliments bàsics i imprescindibles a la dieta, si bé cal tenir en compte que conté una quantitat considerable de sal. Al mercat es pot trobar pa sense sal, opció especialment aconsellable per aquelles persones que han de portar un control més estricte de la sal que consumeixen.

Recomanacions per l’hipertensió arterial

Com podem reduir la ingesta de la sal?

Moltes persones poden pensar que menjar sense sal afegida o aliments baixos en sal és insípid i avorrit. Però això no és cert. Existeixen moltes maneres d’aconseguir un plat ben saborós sense la necessitat d’afegir ni un pessic de sal. A continuació et donem alguns consells per aconseguir-ho:

1. Deixa de banda el saler i prova a cuinar amb diferents espècies o herbes aromàtiques que li donaran un toc diferent al teu plat. Has provat de bullir la pasta amb una fulla de llorer i un gra d’all?

2. A l’hora d’amanir mai ens falta oli, vinagre i sal. Doncs això pot canviar. Prepara una vinagreta amb oli d’oliva, vinagre i el suc d’una llimona i veuràs el toc irresistible que li dona a la teva amanida sense la necessitat d’afegir sal.

3. Recorda que també pots dinar amb poca sal, o sense, fora de casa. Pots demanar al cambrer que, sempre que sigui possible, no afegeixin sal a la teva preparació i, que en tot cas, et portin el saler. D’aquesta manera podràs controlar la quantitat de sal que afegeixes al teu plat.

4. Procura incorporar fruites i verdures de temporada en tots els àpats. Aquests aliments tenen un contingut de sal molt baix. Per aquesta raó, i per moltes altres, han de ser sempre presents en els  àpats. A més, si esculls fruita i verdura de temporada es troba en el seu millor moment tant de sabor, com d’olor com de concentració de nutrients.

5. Al cuinar les verdures, per exemple bullides, si no afegeixes sal solen quedar molt insulses. Per això et recomanem que cuinis les verdures al vapor ja que d’aquesta manera es contribueix a que els seus micronutrients minerals, incloent el sodi, no es perdin en la cocció. Així mantindràs a les teves verdures el seu contingut natural de sodi i seran més saboroses.

6. Procura escollir aliments frescs en lloc de conserves. Com ja has vist, el contingut en sal d’aquests últims és molt més elevat.

7. En el cas de prendre aliments en conserves recorda llençar tot el líquid del pot així com esbandir bé l’aliment. Per exemple aquest és el cas d’unes mongetes en conserva, si les esbandeixes eliminaràs l’excés de sal que contenen.

8. Vigila amb les salses com el ketchup, la mostassa o la salsa de soja. Tenen una quantitat elevada de sal i, per tant, sempre que sigui possible és millor evitar-les.

9. A l’hora d’escollir un formatge recorda que és preferible triar aquells que són baixos en sal. Al mercat trobaràs diferents varietats que aportaran una quantitat molt més baixa de sal.

10. Els embotits que menys quantitat de sal contenen són el pernil cuit i el gall d’indi. A més, no només tenen un contingut de sal inferior als embotits curats sinó que també el contingut de greix és més baix.

Has de tenir en compte que aquests consells són per persones que volen disminuir el seu consum de sal. Si et trobes en una situació que requereix un control especial de la ingesta de sal, no dubtis en posar-te en mans d’un/a dietista-nutricionista que et controlarà de forma exhaustiva la quantitat de sal de la teva dieta, i t’ajudarà per tal que la teva alimentació continuï sent igual d’apetitosa.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies