Skip to content
Revista de Menja sa

Què és la taurina?4 min read

29 juny, 2020
que es la taurina

Tal com vam comentar en l’article sobre els aminoàcids, volem dedicar-li un espai a la Taurina.

Mites sobre la taurina

Hi ha moltes creences o llegendes al seu voltant, com que la taurina és esperma de toro, convertint-la en una mena de talismà de l’energia i l’activitat sexual. Serà per això que es troba en moltes begudes energètiques i en suplements. Però és segura i és necessària la taurina en begudes i suplements? T’ho expliquem a la fi de l’article.

És cert que taurina ve de toro, perquè va ser d’un toro d’on es va obtenir la primera molècula de taurina. Però no del seu semen! Realment és bastant menys luxuriós. Es va extreure de la seva bilis.

Però comencem pel principi i deixem els conceptes clars.

Què és la taurina

Estrictament la taurina no és un aminoàcid, tot i que se la consideri com a tal: perquè té un grup amino igual que la resta d’aminoàcids, perquè compleix funcions importants -que res tenen a veure amb la gana sexual – i és semi essencial en algunes etapes de la vida com en els nadons (Aclariment: essencial significa que el nostre cos no ho pot fabricar i l’única forma d’obtenir-lo és amb els aliments).

Per això la llet materna és molt rica en taurina, i pel mateix motiu la trobem afegida en algunes llets d’inici per a lactants. Podrien llavors considerar-se la llet materna com a beguda energètica? Naturalment no.

A diferència de la resta d’aminoàcids, la taurina no la trobem formant proteïnes, sinó que es troba lliure, i especialment en la carn vermella, el peix i el marisc. Una de les principals funcions de la taurina és protegir les cèl·lules, ja que s’ha demostrat que actua com a antioxidant. I bé, potser la taurina no augmenti el desig sexual ni ens mantingui actius durant més temps, però sí que té importància a nivell reproductiu, ja que s’ha vist que el seu paper antioxidant actua també sobre els espermatozoides protegint-, i els ajuda a mantenir-mòbils. Aquest mateix paper protector s’ha vist en el fetge i en les artèries. A aquestes últimes les protegiria de l’efecte nociu de la homocisteïna, que parlarem més endavant en un altre article (que si ets vegetarià t’interessa molt)

És necessari i segur prendre taurina?

És conegut l’ús de la taurina en moltes begudes energètiques. Alguna d’elles utilitza la seva, diguem vinculació taurina, en nom seu.

Una llauna petita, és a dir de 250 ml, d’una beguda energètica té 1 gram de taurina. Si ens anem al seu NOAEL, és a dir, la quantitat màxima considerada que podríem ingerir sense que es produís un efecte perjudicial, és de 1000 mg per kg de pes. Anem, que algú que malgrat 60 kg, tindria el seu límit màxim en 60 g de taurina a el dia. Bastant lluny doncs d’aquest gram que dèiem. Segons aquestes dades, llavors, podem dir que sí és segura.

Vegem si cal prendre un extra de taurina:

En adults ja sabem que la taurina no és essencial, és a dir, que el cos pot fabricar-la. A més pot obtenir-la de la carn vermella, el peix i el marisc. I en 2011 l’EFSA ja va determinar que el seu consum extra no aporta beneficis destacables. Així que vam concloure que no cal prendre cap aportació extra en un adult sa i amb una alimentació variada.

Per què les begudes energètiques són energètiques?

Doncs perquè la taurina no va sola: en aquesta mateixa llauna petita també hi ha gairebé 28 grams de sucre, és a dir, gairebé 7 culleretes de cafè plenes. Més la cafeïna d’1 tassa de cafè i en alguns casos fins i tot guaranà i ginseng, tots dos estimulants també, entre altres components. Però per si fos poc, la realitat és que no solem beure una llauna petita, sinó més aviat una de les grans, és a dir, gairebé mig litre de beguda energètica; i de vegades fins i tot dues de les grans en un mateix dia. ¿Resultat? Augment de la pressió arterial i de la freqüència cardíaca, insomni i ansietat. Doncs la dada esgarrifosa és que el 23% dels nens espanyols d’entre 6 i 10 anys, i el 70% dels adolescents espanyols prenen begudes d’aquest tipus.

Val la pena? És evident que no.

Referències

Rol biològic i nutricional de la taurina i els seus derivats https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182002000300003

The use of taurine and D-glucurono-ɤ-lactone as constituents of the so-called “energy” drinks. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2009.935

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies