Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Què és un aliment?

definicio aliment

Avui parlarem sobre el Concepte ALIMENT.

Es parla molt dels aliments ultraprocesats ​​i el poc saludables que són. Sabeu què són? No os el pèrdeu el final de l’article on us ho expliquem.

Què és un aliment

De forma breu i senzilla podem dir que un aliment és un contenidor, perquè conté els nutrients i les substàncies beneficioses que el nostre cos necessita per a funcionar, créixer i mantenir-se en salut.

Amb sobre colors, olors, textures … activen els nostres sentits perquè ens vingui de gust menjar-los i així, obtenir ells tot el que tenen per oferir-nos, i que és el que realment, a la fi, busquem en l’acte d’alimentar-nos.

Sent una mica més acadèmics, diem que un aliment es qualsevol substància o producte destinat a ser ingerit pels humans, i que conté energia i COMPOSTOS químics indispensables per al correcte funcionament i regulacions del cos.

Els aliments es poden classificar segons el seu origen, si són vegetals, animals o inclusiu minerals, com és el cas de la sal.

Què són els aliments ultraprocessats

Hi aliments transformats, aliments processats i aliments ultraprocesats.

Els transformats són aquells que han patit una modificació mínima necessària perquè puguem consumir amb seguretat. És el cas, per exemple, de la llet que ha estat tractada tèrmicament per eliminar microorganismes. És crucial no prendre mai la llet crua sense tractar-la, ja que correm el risc de patir malalties de transmissió alimentària que poden arribar a ser greus, com ara la brucel·losi.

Els aliments processats són aquells que, partint d’una matèria primera fresca o no processada, s’obté un altre producte amb una data de caducitat més gran. És a dir, que gràcies a la transformació o processat, s’allarga el seu temps de conservació. En aquest grup estan per exemple la pasta, el pa, els formatges, l’oli d’oliva, la pasta, les conserves de peix com la tonyina, o els llegums ja cuits.

Un ultraprocesat és aquell que parteix de matèria primera ja processada i a què se li han sumat grans quantitats de sucre, edulcorants, greixos, midons, sal, a més de emulsionants, colorants, saboritzants, etc, per fer-ho moooolt desitjable. Però que s’allunya molt del menjar de veritat. I si no us ho creieu us convidem a llegir els ingredients de, per exemple, un yakisoba a punt per menjar.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies