Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Què no és la psiconutrició: principals errors

La psiconutrició es caracteritza per entendre la salut i, per tant, la nutrició des d’una perspectiva holística. Cada cop som més conscients que la nutrició i com ens alimentem és un factor clau en la nostra salut. Al contrari, però, encara hi ha discursos i perspectives que no fomenten aquesta idea sobre la nutrició. És a dir, que entenem que per estar sans és important tenir en compte tots els factors que ens envolten (un ambient laboral sa, uns hàbits esportius saludables, una alimentació saludable, relacions socials que em facin sentir bé, evitar el consum de tòxics). ..). En canvi, quan ens centrem en l’alimentació, acabem arribant a missatges simplistes com per exemple que tenir una alimentació saludable és equivalent a reduir les quantitats, eliminar certs aliments o no barrejar un macronutrient determinat amb l’altre.

És important mantenir i reforçar la idea de l’alimentació de la mateixa perspectiva. Com un tot. Per què tot influeix en com m’alimentaré. Són molts els factors que influeixen en l’alimentació, des de l’econòmic i el social, fins, és clar, l’orgànic, biològic i genètic. I sobretot, el psicològic.

Així, que entenent què significa la psiconutrició, entendrem què no entra dins aquesta perspectiva.

Errors principals de la falsa psiconutrició

Hi ha enfocaments cap a un canvi d’hàbits que fomenten la rigidesa. Ja sigui la rigidesa alimentària (prohibir certs aliments, certs nutrients o la combinació de diversos; establint que hi ha aliments bons i aliments dolents) o la rigidesa horària (no menjar durant unes hores determinades). Qualsevol enfocament que ens marqui una manera determinada i correcta de menjar, de nodrir-nos, establint que una altra manera de fer-ho és incorrecta. Aquest camí cap a un canvi d’hàbits no pot ser psiconutrició.

De la mateixa manera, un enfocament que ens porti a aconseguir un pes ideal marcat únicament per dades biològiques, com l’alçada, l’edat, el sexe,… Sense tenir en compte el context en què ens trobem. Aquest camí cap a un canvi dhàbits no pot ser psiconutrició.

Qué es la psiconutrició

La psiconutrició entén que no hi ha salut sense flexibilitat. Que som individuals i que no és vàlid cercar un camí general. Entén que no tots som iguals, que no hi ha solucions idèntiques per a diferents persones. La psiconutrició entén que cadascun de nosaltres som la suma i la interacció de cadascun dels nostres factors.

Si t’ha interessat l’article i vols tenir més informació et recomanem que enllacis a aquesta pàgina de psiconutrició. En aquesta pàgina sabràs, a qui va dirigit? quins són els beneficis? i quins tractaments es poden abordar. També pots complementar-ho amb aquest vídeo

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies