Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Què són els compostos bioactius?

que son els compostos bioactius

Tal com vam explicar en l’article sobre els nutrients del nostre diccionari de nutrició, en els aliments trobem més compostos beneficiosos per a la salut que no són considerats nutrients.

Per cert, tota la vida menjant pomes per a la gastroenteritis. Tindrà això a veure amb algun compost bioactiu? No us perdeu la resposta al final de l’article.

Què són els compostos bioactius

Es diuen bioactius per que tenen activitat en els éssers vius, tenen activitat biològica. Per això diem que són components dels aliments que influeixen en l’activitat de les cèl·lules i en les funcions de el cos, proporcionant beneficis per a la salut.

I que no són tractats com a nutrients perquè no compleixen les funcions clàssiques dels nutrients, i perquè fins ara no són considerats essencials per a la vida. És a dir, no que no siguin importants, sinó que el manteniment de la vida no depèn d’ells.

-> Aprofitem aquí per recordar que la ciència de la nutrició és encara jove, i que a més, com tota ciència, està viva i s’actualitza constantment amb els avenços científics. <-

Els compostos bioquímics reben altres noms, com fitoquímics o fitonutrients. El prefix fito significa vegetal o planta.

Ja intuïm, doncs, en quins aliments trobarem aquests fitonutrients: en els aliments del món vegetal. Fruites, verdures, llavors, fruits secs, fruites oleaginoses com les olives o l’alvocat

Encara que hem de matisar que no només en el món vegetal trobem compostos bioactius, de manera que cridar-los de forma genèrica fitonutrients o fitoquímics, com sol fer-se, no seria el més estrictament correcte. Si bé sí que és cert que la major quantitat d’aquestes substàncies es troben en els aliments d’origen vegetal.

Aquests compostos són fàcilment detectables, ja que són majoritàriament pigments. Els més coneguts serien els betacarotens. Però no són ni molt menys els únics.

Classificació de compostos bioactius o fitonutrients

Existeixen 3 grans grups de compostos bioactius:

 • Terpenoides
 • Compostos fenòlics
 • Compostos sofrats

Taula de compostos bioactius

quadre compostos bioactius

En els terpenoides estan tots els carotè, no només els beta, a més del licopè (responsable del color vermell de la tomaca), la luteïna (responsable del color groc del blat de moro però també present en el rovell d’ou), i els famosos esterols vegetals que ens venen per ajudar a controlar el colesterol.

En el grup de compostos fenòlics segur que també us sonaran alguns noms, com els tanins del raïm o la poma, o els curcuminoides de la cúrcuma.

I l’últim grup segur que no us sorprèn en absolut: trobem compostos ensofrats en l’all i la ceba, així com en tota la família de cols, colifor o bròquil

Quines funcions realitzen els compostos bioactius?

Doncs tots els estudis ens porten a un important paper en la prevenció de moltes i diverses malalties, tant a nivell cardiovascular, malalties neurodegeneratives, oculars com les cataractes, endocrines com la diabetis … Segueixen en estudi totes aquestes substàncies per poder conèixer bé quins són els mecanismes a través dels quals ens aporten aquests beneficis, sent el més clar de tots el seu efecte antioxidant.

DADA CURIOSA

I acabem amb un dels compostos bioactius més populermente usat com a remei casolà. A quin aliment, a més de l’arròs, recorreu quan teniu gastroenteritis? A la poma. Però ull, no a la poma tal qual. La pelem, la tallem, la ratllem, la coem … sigui com sigui que provoquem que es faci fosc i la seva carn blanca es torni de tons marrons. Anem, el que tots coneixem com una poma oxidada.

¿I per què ho fem?

Doncs perquè quan deixem oxidar la poma s’activen els tanins que en ella es troben. Els tanins formen part de l’illa, com ja hem dit, i de fet, són el pigment que dóna el color característic a les illes que ens hem oblidat obertes, a propòsit o no.

Però com a bon compost actiu que són, no només donen color, sinó que a més tenen un paper antiinflamatori, que en el cas de la gastroenteritis actua sobre la paret intestinal, ajudant a alleujar la seva inflamació, a més de ser astringents. Anem, la combinació ideal en aquesta situació.

Bibliografia

Manual de nutrición y dietética. Ángeles Carbajal Azcona

Bioactive compounds un nutrition and health-research methodologies for establishing biological function. Kris-Etherton y col., Annu Rev Nutr 2004;24:511-538 https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.nutr.23.011702.073237

Compuestos bioactivos y salud: mitos y realidad. Emilio Martínez De Victoria Muñoz. ALAN Vol.65, Suplemento 1 https://www.alanrevista.org/ediciones/2015/suplemento-1/art-47/

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies