Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Què són els nutrients? classificació i funcions

que son els nutrients

Us heu preguntat mai per què mengem? Menjar és una cosa plaent, ens ajuda a socialitzar, a formar part d’un grup amb una mateixa cultura gastronòmica … però en essència, la finalitat última de menjar, no és altre que el d’aportar a el cos el que necessita.

Però, només necessitem nutrients? Ens aporten alguna cosa més ho aliments per a la salut? us ho expliquem al final de l’article.

Què són els nutrients

Els nutrients són els elements que necessita el cos per obtenir energia i estructures per créixer, per funcionar, per reparar els teixits danyats, per reposar els que envelleixen, per estar en salut.

Si en l’article sobre aliments dèiem que són contenidors, els nutrients són el contingut. És just el que busquem en els aliments a l’menjar-los. Les seves característiques sensorials, les seves textures, olors, sabors … ens fan gaudir de l’alimentació, alhora que ens conviden a dinar per, així, no perdre’ns el més important que és menjar per aconseguir nutrients que ens permetin mantenir-nos vius i sans.

Més que res perquè, si haguéssim de menjar els nutrients tal qual, segurament molts no els menjaríem, ja que per si sols no tots tenen bon sabor com us explicàvem en l’article dels aminoàcids.

Classificació dels nutrients

Quan classifiquem els nutrients hem de tenir en compte 3 coses: si ens aporten energia, quines funcions realitzen en el cos i en quina quantitat els necessitem.

La forma més comuna de classificar-los és la següent:

  • macronutrients
  • micronutrients

Els macronutrients engloben els nutrients que ens aporten energia, que són els glúcids o hidrats de carboni, els lípids, popularment coneguts com greixos, i les proteïnes.

Mentre que els micronutrients inclouen els que no aporten energia, i que són vitamines, minerals, fibra i aigua. Aquests dos últims s’han afegit recentment per la seva gran importància en la salut.

Funcions dels nutrients

Les funcions concretes de cada un les trobareu en el seu vídeo del nostre diccionari de nutrició. Així no ens allarguem més i anem ja amb la dada curiosa.

Us dèiem a el principi de el vídeo que les característiques organolèptiques dels aliments actuen de atraient. Però ara sabem que no només això. Molts d’ells han demostrat tenir, entre altres efectes, un paper protector enfront de el dany cel·lular, el conegut estrès oxidatiu. És a dir, que actuen com a antioxidants.

I com es diuen aquests compostos que, de moment, no es classifiquen com a nutrients tot i ser beneficiosos per a la salut? Són els compostos bioactius. No us perdeu aquest article, amb el qual, si encara no consumiu suficients fruites i verdures, segur que us convencem de fer-ho.

Bibliografia

Krause. Dietoterapia. L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond. ELSEVIER

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies