Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Calories dels aliments: Què són, calories o kilocalories?

que son les calories

Els aliments, entre altres coses, ens aporten energia. A l’article del nostre diccionari de nutrició pots saber què són els nutrients i quins ens aporten aquesta energia. Energia que necessitem quantificar o mesurar, tant per saber quanta hi ha continguda en les calories dels aliments, com per calcular quanta energia gastem o ens cal menjar diàriament.

Què són les calories

La unitat que fem servir per mesurar l’energia són les calories. Saps quin és el nutrient més calòric? T’ho expliquem al final de l’article. Però abans, ¿Calories o kcal?

Caloria o Kilocaloria

Quan vas a comprar, posem patates, compreu 3 kg de patates o 3000 g de patates? Oi que no són el mateix?

Com tampoc són el mateix 1 metre que 1 km. Doncs no és el mateix una caloria que una kcal, i quan diem, per exemple, que l’alimentació d’una dona en edat adulta sana hauria d’aportar de mitjana unes 2000 Cal diàries, en realitat, són 2000 kcal.

1 cal és la quantitat d’energia necessària per augmentar 1 grau centígrad 1 ml d’aigua. En canvi una kcal és la quantitat d’energia necessària per augmentar 1 grau centígrad 1 litre d’aigua. És a dir, que 2000 kcal són 2.000.000 de calories.

Per què diem Calories?

Doncs perquè kcal poden abreujar-se com Cal amb la C en majúscula, i molt probablement això ens hagi portat a la confusió. I potser també perquè durant anys no s’ha tingut en compte en les etiquetes dels aliments donar la informació correcta, i s’ha utilitzat l’abreviatura calç com a sinònim de kcal quan no ho són.

Aliments més calòrics

Quin dels tres nutrients energètics és el més calòric? Glúcids, proteïnes o lípids

Els 3 nutrients energètics aporten una quantitat diferent d’energia per cada gram. 1 gram de glúcids i 1 gram de proteïnes contenen 4 kcal mentre que 1 grams de lípids contenen 9 kcal, per tant, els lípids són el nutrient més dens energèticament.

Però fins a quin punt és important comptar kcal?

De fet, recordes la recomanació de les 2000 Kcal de mitjana per a una dona adulta sana? Ara et demostrarem que no tot és una qüestió de kcal i que sí que importa si la nostra alimentació aporta els nutrients energètics en quantitats harmòniques. T’imagines aconseguir les 2000 kcal diàries només prenent 225 ml d’oli? Compliríem en energia, però no seria gens saludable perquè estaríem descuidant la resta d’elements que el nostre cos necessita dia a dia per a funcionar i estar en salut.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies