
Què són les vitamines
Les vitamines són compostos orgànics, molt diferents entre ells en la seva estructura molecular, i que formen part de el grup dels micronutrients o nutrients no energètics. No aporten energia, sinó que tenen altres funcions, i tot i ser indispensables per al nostre organisme, les necessitem en petites quantitats.
La paraula vitamina ve de el concepte “amina vital”. “Vital” per ser indispensables per a la vida. I “amina” … Us suggereix alguna cosa la paraula “amina”? Exacte, els aminoàcids, perquè una amina és un compost que conté nitrogen. A cas tenen les vitamines alguna cosa a veure amb els aminoàcids? Doncs així es va creure al principi. De fet la història de la descoberta de les vitamines és fascinant: quan creien conèixer ja tot el que el cos necessitava per mantenir-se i funcionar, van descobrir que, tot i donant-, el seu creixement s’aturava. Què va passar? Doncs que encara quedaven nutrients vitals per conèixer: les vitamines.
Us sona la història dels mariners de llargues travessies que queien malalts després de setmanes de navegació, i que a la fi van descobrir que era perquè no menjaven aliments frescos?
Doncs aquesta és l’essència de la descoberta de la majoria de les vitamines. Ja que van ser descobertes gràcies a la malaltia que causen quan deixem de ingerir-les. Com l’escorbut, la malaltia que causa el dèficit de vitamina C.
Perquè si no s’ingereixen aturen el creixement i causen malalties, se les va considerar vitals. Anys més tard es van adonar que, la seva estructura molecular, era molt diferent entre unes i altres, i que no totes contenien nitrogen. En la seva denominació en anglès li van treure la i final, però en espanyol va quedar igual.
Classificació de les vitamines
Les vitamines es classifiquen en:
- Hidrosolubles: en aquesta categoria estan totes les vitamines de grup B i la vitamina C. I diem que són hidrosolubles perquè no s’acumulen en la nostra greix i el seu excés s’elimina amb la nostra orina
- Liposolubles: en aquesta categoria hi ha les vitamines K, E, D, A. Us heu fixat? Juntes formen la paraula “keda”, així podreu recordar-les. Aquestes sí que es poden acumular en el nostre teixit gras, per això si les mengem en excés causen toxicitat.
Vitamines hidrosolubles i liposolubles
Hidrosolubles | Liposolubles | |||
Vitamines del Grup B | B1 | Tiamina | K | Filoquinona |
B2 | Riboflavina | E | Tocoferol | |
B3 | Niacina | D | Calciferol | |
B5 | Pantotènic | A | Retinol | |
B6 | Piridoxina | |||
B7 | Biotina | |||
B9 | Àcid Fòlic | |||
B12 | Cobalamina | |||
Vitamina C | Àcid Ascòrbic |
La dieta de gimnàs de pollastre amb arròs no serveix per a res
La dieta de gimnàs d’arròs amb pollastre és inútil, o perquè s’atura el creixement si falten vitamines en la dieta.
Les vitamines són indispensables perquè el metabolisme dels nutrients energètics, és a dir, hidrats de carboni, greixos i proteïnes, funcioni de forma adequada i eficient. No serveix de res inflar a pasta i a proteïna, si no s’acompanyen de suficient fruita i verdura fresca que aportin les vitamines necessàries per metabolitzar-los. Per això, a més d’avorrida, aquesta dieta fa que acabem trobant-nos malament, fins i tot prenent multivitamínics.
Si voleu augmentar massa muscular, el millor és acompanyar l’exercici físic amb una dieta variada i personalitzada elaborada per un expert dietista-nutricionista.
Referències
Breu història de les vitamines. Leonardo Palacios Sánchez. http://www.unisanitas.edu.co/Revista/48/08brevehistoria.pdf
Krause. Dietoterapia. L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond. ELSEVIER

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Vic; Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels aliments per la Universitat de Vic; Postgrau en Nutrició Humana i Dietètica Materna infantil per l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Joan de Déu i Màster en Comunicació i Gastronomia per la Universitat de Vic.
Sóc membre col·legiada en el col·legi professional de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) (CAT000273).