Skip to content
Revista de Menja sa

Què són les vitamines?3 min read

29 juny, 2020
vitamines

Què són les vitamines

Les vitamines són compostos orgànics, molt diferents entre ells en la seva estructura molecular, i que formen part de el grup dels micronutrients o nutrients no energètics. No aporten energia, sinó que tenen altres funcions, i tot i ser indispensables per al nostre organisme, les necessitem en petites quantitats.

La paraula vitamina ve de el concepte “amina vital”. “Vital” per ser indispensables per a la vida. I “amina” … Us suggereix alguna cosa la paraula “amina”? Exacte, els aminoàcids, perquè una amina és un compost que conté nitrogen. A cas tenen les vitamines alguna cosa a veure amb els aminoàcids? Doncs així es va creure al principi. De fet la història de la descoberta de les vitamines és fascinant: quan creien conèixer ja tot el que el cos necessitava per mantenir-se i funcionar, van descobrir que, tot i donant-, el seu creixement s’aturava. Què va passar? Doncs que encara quedaven nutrients vitals per conèixer: les vitamines.

Us sona la història dels mariners de llargues travessies que queien malalts després de setmanes de navegació, i que a la fi van descobrir que era perquè no menjaven aliments frescos?
Doncs aquesta és l’essència de la descoberta de la majoria de les vitamines. Ja que van ser descobertes gràcies a la malaltia que causen quan deixem de ingerir-les. Com l’escorbut, la malaltia que causa el dèficit de vitamina C.

Perquè si no s’ingereixen aturen el creixement i causen malalties, se les va considerar vitals. Anys més tard es van adonar que, la seva estructura molecular, era molt diferent entre unes i altres, i que no totes contenien nitrogen. En la seva denominació en anglès li van treure la i final, però en espanyol va quedar igual.

Classificació de les vitamines

Les vitamines es classifiquen en:

  • Hidrosolubles: en aquesta categoria estan totes les vitamines de grup B i la vitamina C. I diem que són hidrosolubles perquè no s’acumulen en la nostra greix i el seu excés s’elimina amb la nostra orina
  • Liposolubles: en aquesta categoria hi ha les vitamines K, E, D, A. Us heu fixat? Juntes formen la paraula “keda”, així podreu recordar-les. Aquestes sí que es poden acumular en el nostre teixit gras, per això si les mengem en excés causen toxicitat.

Vitamines hidrosolubles i liposolubles

Hidrosolubles Liposolubles
Vitamines del Grup B B1 Tiamina K Filoquinona
B2 Riboflavina E Tocoferol
B3 Niacina D Calciferol
B5 Pantotènic A Retinol
B6 Piridoxina
B7 Biotina
B9 Àcid Fòlic
B12 Cobalamina
Vitamina C Àcid Ascòrbic

La dieta de gimnàs de pollastre amb arròs no serveix per a res

La dieta de gimnàs d’arròs amb pollastre és inútil, o perquè s’atura el creixement si falten vitamines en la dieta.

Les vitamines són indispensables perquè el metabolisme dels nutrients energètics, és a dir, hidrats de carboni, greixos i proteïnes, funcioni de forma adequada i eficient. No serveix de res inflar a pasta i a proteïna, si no s’acompanyen de suficient fruita i verdura fresca que aportin les vitamines necessàries per metabolitzar-los. Per això, a més d’avorrida, aquesta dieta fa que acabem trobant-nos malament, fins i tot prenent multivitamínics.

Si voleu augmentar massa muscular, el millor és acompanyar l’exercici físic amb una dieta variada i personalitzada elaborada per un expert dietista-nutricionista.

Referències
Breu història de les vitamines. Leonardo Palacios Sánchez.   http://www.unisanitas.edu.co/Revista/48/08brevehistoria.pdf

Krause. Dietoterapia. L. Kathleen Mahan, Janice L. Raymond. ELSEVIER

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies