Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Quins aliments provoquen càries i quins no

Quins són els aliments que provoquen càries

El fet que un aliment sigui, en major o menor mesura cariogènic (capaç de produir o induir la càries dental), ve determinat, més que pel contingut en sucre, pel contingut en hidrats de carboni fermentables.

És a dir, no només els hidrats de carboni simples (sucres) seran els responsables de l’efecte cariogènic de certs aliments, sinó també un altre tipus d’hidrat de carboni anomenats oligosacàrids. Els hidrats de carboni fermentables són metabolitzats pels bacteris que hi ha a la boca, donant un producte àcid que provoca una disminució del pH de la placa dental. Un cop aquest pH arriba a valors per sota de 5,5 l’esmalt de les dents es comença a dissoldre i comença la formació de la càries.

Una dada important que cal tenir en compte a l’hora de mesurar l’efecte cariogènic d’un aliment és la capacitat per disminuir el pH de la placa dental (acidificar). D’aquesta manera, hi ha aliments el consum dels quals no es recomana fer entre hores, atesa la seva capacitat acidificant. En general, els aliments més cariogènics són aquells que no només presenten més àcidogenicitat, sinó que, a més, tenen una textura viscosa, consistència enganxosa (característica que n’afavoreix l’adhesió) i són trencadissos (cosa que permet la incorporació de petits fragments entre les peces dentals).

Aliments que produeixen càries

Alguns dels aliments que es consideren més cariogènics són:

 • La mel
 • Les galetes
 • Els dàtils
 • Les figues seques
 • Els snacks
 • Les patates xips
 • Les panses
 • La melmelada
 • El raïm
 • Crackers de blat
 • Xocolata amb llet…

Aliments que no produeixen càries

D’altra banda, la major part de les fruites es poden considerar moderadament cariogèniques i la major part de verdures i hortalisses, carns, peix, ous i fruits secs (ametlles, avellanes, etc) com a molt baixes o fins i tot no cariogèniques. També és cert que hi ha certs tipus d’aliments que es poden anomenar anticariogènics o cariostàtics, ja que tenen una funció protectora davant l’aparició de la càries. La llet i el formatge serien aliments amb propietats caritostàtiques com a conseqüència del seu contingut en calci, caseïna i lactoferrina (proteïnes de la llet). Altres aliments, estimulants de la salivació, com la fruita o el té verd (aquest últim, a més, ric en fluor) també són catalogats com a cariostàtics. Ingerir aquest tipus d’aliments dins del mateix menjar on s’ha ingerit prèviament aliments cariogènics té un efecte protector per a la salut dental.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies