Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Recomanacions dietètiques en insuficiencia renal crònica

recomanacions insuficiencia renal

a insuficiència renal crònica és una malaltia que comporta una pèrdua lenta de la funció renal, que va empitjorant amb el temps, durant mesos o anys. a progressió de la malaltia pot ser molt lenta i no donar símptomes fins que els ronyons ja estan molt danyats i han deixat de fer la seva funció: eliminar les substàncies de rebuig i l’excés d’aigua de l’organisme. En les etapes finals d’aquesta malaltia es fa necessari un programa d’hemodiàlisis (mètode artificial de depuració de la sang) i del transplantament del ronyó.

El filtrat gromerular (volum de creatinina que s’allibera a la sang al seu pas pel ronyó en un minut) mesura l’estat de salut del ronyó. A partir de que és inferior a 60 es considera una insuficiència renal i la intervenció dietètico-nutricional és imprescindible per tal de reduir les alteracions biològiques provocades per la incapacitat de filtrar dels ronyons.

El tractament dietètic consisteix en el control de la ingesta de proteïnes, dels minerals sodi, potassi i fòsfor i en alguns casos també precisa controlar la ingesta de calci i la ingesta d’aigua, per tal d’evitar la seva acumulació en sang. es modificacions dietètiques s’han d’anar adaptant a la progressió de la malaltia i a cada individu concret. es recomanacions que us oferim a continuació son de tipus general. Els pacients amb insuficiència renal crònica requereixen la intervenció de un dietista-nutricionista.

Què he de menjar si tinc insuficiència renal crònica • Reduir el consum de proteïnes d’origen animal, carns, peixos, ous i làctics.
 • Evitar la ingesta de fruits secs (ametlles, avellanes, nous, festucs, etc.) i de fruites seques (dàtils, orellanes, panses, etc.)
 • Reduir el consum de sal i d’aliments rics en sal com els embotits i formatges, sopes de sobre i pastilles de caldo, salses comercials, aliments fumats, aliments enllaunats i begudes amb gas. Per millorar el sabor dels aliments es poden utilitzar alternatives com l’all, el llorer, el pebre, l’orenga, fines herbes, comí, vinagre, o salses casolanes sense sal.
 • imitar el consum de llegums: (llenties, cigrons, pèsols, faves, mongetes blanques, etc.) a un plat de cafè un cop cuites i com a màxim dos cops per setmana.
 • imitar el consum de fruita, consumint-la bullida i com a màxim de una peça al dia.
 • Només es podran consumir verdures, bolets i patates cuinades segons les següents instruccions:
 1. Tallar les patates i verdures molt fines i petites. Deixar-les en remull durant 8 hores tot i canviant l’aigua del remull de tant en tant
 2. Retirar l’aigua de remull
 3. Fer bullir amb aigua abundant durant 40 minuts canviant a meitat de la ebullició l’aigua de cocció.
 4. Tirar l’aigua de cocció i servir.

De tant en tant també es poden utilitzar llegums, verdures o bolets en conserva si es deixen en remull 3 hores abans de consumir-les per eliminar l’excés de sal.

Aquestes recomanacions son generals. es persones amb Insuficiència Renal Crònica necessiten de la intervenció d’un dietista-nutricionista que els adapti la dieta a nivell individual,a la evolució de la malaltia,  a la prevenció de malnutrició, i al tractament d’altres patologies que sovint es presenten associades, com la diabetis tipus 2.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies