Skip to content
Revista de Menja sa

Revetlla de Sant Joan – coques, cava i musclos2 min read

23 juny, 2015
revetlla de sant joan

a majoria de les festes del calendari espanyol va acompanyada d’un toc gastronòmic singular. El 6 de gener, s’estila menjar el típic tortell de Reis que conté una figureta monàrquica i una fava que simbolitza la sort, encara que al comensal que li surt hagi de pagar el dolç, segons marca la història del tortell, un dolç que data de la època romana.

En el Dijous Gras, conegut per ser el primer dia de Carnaval, es degusta la botifarra d’ou, aliment tradicional originari del segle XVIII. Com el solstici d’estiu s’apropa, les pastisseries ja presenten les seves millors coques de diferents textures i sabors per compartir amb la família i els amics una vetllada d’allò més sorollosa al litoral mediterrani, on se celebra la revetlla de Sant Joan.

Solstici d’estiu

a festa de Sant Joan és d’origen pagà. Quan el cel es fa fosc, s’encenen fogueres en honor al solstici d’estiu, la nit més curta de l’any. Els petards són a la festa, així com les famoses coques de crema de xocolata amb avellanes, la típica coca d’anís, la de crema, cabell d’àngel, de pinyons, de fruites i d’infinits ingredients més que poden ser maridades al gust del consumidor.

es coques de Perafita compten amb 60 anys d’experiència en el sector. Els professionals han adaptat el producte als nous temps sense perdre l’essència artesanal. D’altra banda, l’empresa Turris proposa tres varietats: coca amb pinya, amb crema i amb pinyons presentats sobre una base de brioix casolà. Xavier Barriga aposta per elaborar les coques de manera natural, sense recórrer a congelats, ni altres additius.

Musclos per Sant Joan

Santagloria se suma també a la revetlla de Sant Joan amb coques 100% artesanals amb fermentació i ingredients naturals. El seu producte estrella per aquest dia és la “coca solstici” elaborada en forma de sol i que inclou crema. No obstant això, el consumidor pot combinar la “coca solstici” amb crema catalana, fruites, llardons, de cabell d’àngel i de xocolata amb cireres.

Des del Gremi de Majoristes de Peix de Mercabarna, juntament amb el Gremi de Pescadors de Catalunya i Fepromodel, també es vol recuperar la tradició de menjar “musclos” durant la nit de Sant Joan a fi de potenciar la gastronomia mediterrània. Per a això, la campanya “revetlles d’estiu amb musclos, cava i productes catalans” ha iniciat el seu recorregut en el mercat de la Concepció de Barcelona i preveu repartir 6.000 racions de musclos totalment gratuïtes en quatre mercats de Barcelona i l’Hospitalet del lobregat.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies