Skip to content
Revista de Menja sa

Sobrepès en la infància2 min read

8 febrer, 2018
obesitat infantil

l sobrepès i l’obesitat són problemes cada vegada més freqüents en la infància i en l’adolescència.

Patir sobrepès o obesitat a edats primerenques predisposa a continuar tenint sobrepès en l’edat adulta amb les implicacions per a la salut que això suposa.

Obesitat en els nens

Com ens diu l’OMS, els nens amb sobrepès tenen major probabilitat de desenvolupar certes patologies en l’edat adulta com a cardiopaties, diabetis, artrosis i certs tipus de càncer.

Consells per a un fill amb obesitat o sobrepès:

Per això avui anem a parlar de què fer en cas que la nostra filla o fill tingui sobrepès o obesitat:

 • Iniciar un canvi d’hàbits: això ho anem a aplicar tant a l’alimentació com a l’activitat física. És molt important que aquesta modificació d’hàbits ha d’estendre’s a tots els membres de  la família
 • No tenir menjar poc saludable a casa: aquest tipus de menjar és perjudicial per a qualsevol persona, independentment que tingui o no sobrepès.  Això implica  anar a poc a poc treient de casa els aliments poc sans com les galetes, la brioixeria, els refrescs, els embotits,….
 • vitar expressions referides a “fer dieta”. l concepte de dieta porta associat una connotació negativa de prohibició, sacrifici i de temporalitat. És important centrar-nos a dur a terme un canvi d’estils de vida que siguin sostenibles en el temps.
 • No parlar d’aliments com “prohibits” o utilitzar expressions com “no mengis això que engreixa”.
 • No basar-se en el pes com a marcador de l’avanç en el procés. Resulta més eficient establir amb els nostres fills objectius respecte a conductes. Per exemple: “menjar 3 fruites al dia”, “canviar les galetes del desdejuni per pa integral”, “provar 2 receptes noves aquesta setmana”,…
 • Implicar al nen en l’elaboració de menú, en la cuina (adaptant-nos a les seves habilitats) i en la compra.
 • No valorar-nos a nosaltres mateixos ni a altres persones pel seu aspecte físic
 • Donar exemple: no és coherent dir-li al teu fill o filla que ha de menjar fruita si nosaltres no la mengem. ls nens aprenen de millor de les conductes que veuen que dels consells que els donem. Si tu menges sa és molt més probable que ells també ho facin.
 • No posis al teu fill o filla a fer una dieta baixa en calories. ls nens han de guiar-se pel seu senyals de gana i sacietat. Si solament posem al seu abast menjar sa, no hi ha perquè restringir la quantitat que ha de menjar.
 • Fomentar l’exercici físic: buscar formes d’oci actives en les quals participi tota la família.
 • Comptar amb el suport de professionals de la salut: parla amb el teu pediatre i amb un dietista-nutricionista especialitzat en nutrició infantil perquè et resolguin tots els dubtes que et puguin sorgir i perquè te guiïn durant el procés de canvi d’hàbits.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies