
Segurament que a tots nosaltres ens han advertit alguna vegada que no és convenient banyar-se després d’haver menjat, i ens han ensenyat a esperar unes dues hores abans de fer un bany per a evitar el que es coneix com a “tall de digestió“.
Però en realitat el que es diu “tall de digestió” la majoria de les vegades no té res a veure amb cap procés digestiu, i els accidents que es produeixen en l’aigua i que a vegades poden ser greus, són causats per un xoc per aigua freda. La paraula mèdica per a definir aquest tipus d’accidents és hidrocució.
Què és el tall de digestió
Una parada cardiorespiratòria pel contacte de la pell amb aigua freda. Se li va donar el nom d’hidrocució pel fet que els accidents mortals per aigua i per electricitat (electrocució) presentaven analogies clíniques.
La hidrocució és la contracció nerviosa del plexe solar, que es produeix en entrar en contacte amb l’aigua freda, provocada per la diferència de temperatura de l’aigua respecte a la pell. Amb el canvi brusc de temperatura, els vasos dilatats per una exposició prolongada al sol es contreuen violentament i provoquen un xoc o síncope.
Causes principals del tall de digestió
L’explicació és que la pell exposada al sol agafa temperatures molt elevades que fan que la xarxa d’artèries i venes perifèriques estigui molt dilatada i acumuli un volum de sang important. Si entrem de cop en l’aigua freda es produeix una constricció immediata que empeny aquesta massa de sang amb una elevada pressió en la xarxa circulatòria profunda i es produeix el xoc o parada cardiorespiratòria. En els casos en què el xoc es produeix en entrar en aigua freda després d’haver menjat molt, la sang està acumulada en la zona digestiva i no pot respondre ràpidament desplaçant-se per a pujar la temperatura en les zones del cos que el necessitin.
Així doncs, encara que la hidrocució es pot donar en entrar en l’aigua freda després d’haver menjat, la majoria de les vegades no és així i es produeix per altres motius, entre ells, l’entrada brusca a l’aigua freda després d’haver pres molta estona el sol, o després d’haver fet exercici intens, sobretot si s’està transpirat, o també quan s’està molta estona en aigua freda, que seria el cas dels naufragis. També pot sobrevenir si es fa exercici en l’aigua que porti al límit de l’esgotament físic, quan es cau a l’aigua donant-se un fort cop en la zona del plexe solar, a l’altura del pit i fins al melic, o també després de la ingesta d’alcohol.
Símptomes del tall de digestió
Els principals símptomes que ens poden advertir que estàs sofrint una hidrocució són els següents:
- Esgarrifances o tremolors persistents, acompanyats de pell enrogida
- Sensació de fatiga o de cansament anormal
- Mal de cap o burxades en el clatell
- Picors en la panxa, braços o cames
- Sensació de vertigen, mareig o xiulades a les oïdes
- Visió borrosa o sensació de veure llumetes
- Enrampades musculars o dolors en les articulacions
- Sensació d’angoixa
- Un tall brusc de la respiració i de l’arribada d’oxigen al cervell, que pot acabar en desmai
- Descens pressió arterial
Quant temps dura un tall de digestió
Si no és greu l’afectat es recuperarà en un període d’una a dues hores aproximadament. En el cas extrem de parada cardiorespiratòria s’han de començar les maniobres de reanimació i avisar urgentment als serveis d’emergència.
Mesures de prevenció pel síncope d’hidrocució
Per a evitar i prevenir la hidrocució hem de prendre una sèrie de mesures:
- Dutxar-nos abans d’entrar a l’aigua per a reduir la diferència de temperatura entre la nostra pell i l’aigua, o també podem optar per entrar gradualment a l’aigua, sobretot quan està freda i fa estona que estem exposats al sol.
- Mullar-nos el clatell i el cos abans d’entrar a l’aigua.
- Beure aigua regularment i evitar exposicions massa llargues al sol abans de tornar a l’aigua, sobretot si té una temperatura inferior a 19 graus.
- No estar més de 15 minuts dins de l’aigua després d’una exposició prolongada al sol.
- Esperar 2 o 3 hores després d’haver begut alcohol o d’haver menjat molt.
- Evitar capbussar-se en l’aigua després d’una llarga exposició al sol.
- Evitar practicar esports intensos abans de banyar-se i banyar-se sempre en zones vigilades.
- Evitar les altures en saltar a l’aigua, l’impacte contra la superfície podria ser negatiu.
- No beure líquids freds després d’haver realitzat exercici físic intens.
- No ingerir menjars abundants abans d’un bany.
Bibliografia
¿Corte de Digestión o Síndrome de Hidrocución? – Seguros AFEMEFA
Corte de digestión: síntomas y prevención (farmaciagaleno.com)

La revista de Menja sa és una revista online d’alimentació saludable formada per un equip expert de Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.