Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Tinc el colesterol elevat, puc menjar ous?

quants ous menjar amb colesterol

Tot i que durant molts anys s’ha recomanat a les persones que presenten nivells de colesterol elevats en sang evitar els aliments rics en colesterol, com és el cas dels ous, els estudis científics actuals demostren que el colesterol de la dieta no és el factor principal de l’augment del colesterol en sang, sinó que hi ha altres aspectes dietètics i d’estil de vida que hi influeixen més.

Per tant no està justificat recomanar a les persones que tenen el colesterol elevat en sang que evitin prendre ous. Però abans de continuar cal conèixer millor al nostre protagonista:

Què es el colesterol?

El colesterol és un greix d’origen animal (cap aliment vegetal en conté) i és fonamental per al nostre organisme. Per tant, tenir colesterol no és dolent sinó necessari. De fet, el nostre organisme fabrica colesterol cada dia, per això, segons quin sigui el nostre ritme de producció podem tenir més o menys tendència a augmentar els nivells de colesterol en sang.

Per què el metge parla de colesterol “bo” i colesterol “dolent”?

Com que es tracta d’un greix, el colesterol no pot circular de forma lliure per la sang sinó que necessita viatjar en algun transport. Aquests transports en els quals podem trobar colesterol són els que anomenem lipoproteïnes, i segons quin sigui el seu destí parlarem de:

  • Colesterol “bo” o lipoproteïnes HDL, es dirigeixen cap al fetge des d’on podrem eliminar el colesterol a través de la bilis i la femta.
  • Colesterol “dolent” o lipoproteïnes LDL que circulen sense un destí clar i poden acabar formant plaques de greix a les parets dels vasos sanguinis.

Així doncs, si el colesterol també es fabrica dins l’organisme i si la seva patogènia depèn de quin transport utilitza i, per tant, de quin és el seu destí, la recomanació exclusiva d’evitar els ous i altres aliments rics en colesterol és del tot simple i insuficient.

Quants ous podem menjar a la setmana?

Dins d’una alimentació saludable, en la que es prioritza la fruita, verdura, llegums i cereals integrals, i que inclou el consum de fruits secs no salats, peix i oli d’oliva verge extra un adult sa pot prendre fins a 1 ou cada dia.

En el cas de les persones amb malaltia cardiovascular, diabetis, colesterol o triglicèrids elevats o antecedents familiars d’aterosclerosis es recomana no prendre més de 4 ous a la setmana. En el cas dels infants la recomanació és de 2-3 ous a la setmana.

¿Què és el que realment val per millorar el perfil de colesterol en sang?

Necessitem incloure uns hàbits alimentaris i d’estil de vida dirigits a reduir la concentració de colesterol “dolent” i a augmentar el colesterol “bo”.

Com podem augmentar el colesterol “bo”?

  • Mitjançant la pràctica d’exercici físic regular
  • Evitant hàbits tòxics com el tabac
  • Amb la ingesta de peix blau i fruits secs sense sal
  • Reduint el consum d’aliments processats rics en sucres
  • Substituint els cereals refinats (arròs, pasta i pa blanc) per cereals integrals

Com podem disminuir el colesterol “dolent”?

  • Prenen 5 racions de fruites i verdures cada dia
  • Prioritzant l’ús d’oli d’oliva verge extra, tant per cuinar com per amanir (per tant cuinant més a casa)
  • Reduint el consum d’aliments processats rics en greixos de baixa qualitat (pastisseria, embotits, carns processades, snacks i precuinats)

Quines poden ser les conseqüències de tenir el colesterol “dolent” elevat en sang?

Els nivells elevats de lipoproteïnes LDL o colesterol “dolent” en sang poden provocar amb el temps, la obstrucció del pas de la sang a través dels vasos sanguinis, ja sigui per l’acumulació de placa a la paret dels vasos o pel seu trencament i la formació de coàguls. Si la sang no pot passar, els teixits no poden rebre els nutrients necessaris per a viure i moren. Si això passa als vasos coronaris podem patir una aturada cardíaca i si passa als vasos del cervell un ICTUS.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies