Skip to content
Revista de Menja sa

Tomàquets per a tots els gustos5 min read

19 juliol, 2011
els tomaquets

questa hortalissa va arribar a Europa de la mà dels conqueridors espanyols, que la van portar des del Perú i Mèxic durant el segle XVI; però va trigar un cert temps a guanyar-se la confiança de cuines com l’alemanya o la nord-americana. La raó d’aquest rebuig a Europa era la seva semblança amb els fruits vermells de la belladona, una planta tòxica de la mateixa família botànica i que va fer pensar que el tomàquet també era verinós.

Tot i que estem acostumats als tomàquets vermells o rosats, també n’hi ha varietats grogues, verdes i fins i tot gairebé negres. Si ens passegem aquests dies d’estiu per qualsevol mercat podrem trobar moltes varietats de tomàquet, entre elles l’anomenat tomàquet de Montserrat o de rosa, dolç i refrescant, de polpa cruixent i gairebé buit per dins, cosa que el fa apte tant per a amanides com per fer-lo farcit.

Una altra varietat semblant i també procedent de la mateixa zona és el tomàquet de cor de bou, de pell fina, molt molsut i amb poques llavors, i de gust dolç i sucós, característiques que el fan apte per assaborir-lo d’una forma ben senzilla: amb una mica de sal i oli de bona qualitat.

També podem provar una varietat curiosa anomenada tomàquet de pebrot per la seva forma allargada i acabada en punxa, que prové de la zona del Lluçanès. questa varietat és molt carnosa i fins i tot es pot pelar i menjar com si fos una poma.

I dintre de les varietats més recents i valorades tenim el tomàquet Raf, d’aspecte rugós semblant als tomàquets de Montserrat o de cor de bou però a diferència d’aquests no és rosat sinó tirant a vermellós. Un altre tomàquet que s’està guanyant un lloc entre els paladars més exigents és el tomàquet Kumato, de gust intens i exquisit, d’origen llunyà, ja que ve de les illes Galápagos, situades davant de l’Equador.

part d’aquestes varietats més curioses i pròpies de l’estiu, tenim també el tomàquet rodó, que és potser el més estès i consumit; el tomàquet de branca, que el podem trobar tot l’any i que durant els mesos d’hivern no és gaire gustós; i el tomàquet xerri, del qual trobem la varietat rodona, bastant plena de llavors, i la varietat pera, molt més gustosa i molsuda.

l llarg de tot l’estiu, i sobretot cap al final, van apareixent també els tomàquets de penjar de diferents formes i que tenen la propietat de conservar-se durant tot l’hivern. Són ideals per sucar pa fora de la temporada del tomàquet.

Pel que fa a la composició nutricional, el tomàquet és molt ric en aigua: un 94% del seu pes. Conté un 3,5% d’hidrats de carboni i no arriba a un 1% ni de proteïnes ni de greixos. És un dels aliments més baixos en calories, amb només 21 per 100 grams.

El valor del tomàquet resideix en la seva riquesa vitamínica i mineral així com en substàncies no nutritives. Conté molta vitamina C, ja que un tomàquet pot cobrir més de la meitat de les nostres necessitats d’aquesta vitamina. També conté vitamines del grup B i vitamina , mentre que entre els minerals destaca el contingut en potassi, ferro, magnesi i fòsfor.

El tomàquet destaca pels components no nutritius que conté i que compleixen funcions molt importants dintre de l’organisme. ixí, conté fibra vegetal que contribueix a disminuir el colesterol i facilitar el trànsit intestinal. També presenta àcids orgànics que alcalinitzen la sang, malgrat que el tomàquet tingui un gust àcid.

Però el que realment el fa especial és el seu contingut en licopè, un pigment que li dóna el color vermell i que segons investigacions recents està present en el nostre organisme a la sang, als testicles, a la pròstata i a les glàndules suprarenals, i que exerceix una poderosa acció antioxidant, ja que impedeix la formació de radicals lliures, responsables del deteriorament de l’DN.

ixí doncs, com a resultat de la seva composició, el consum de tomàquet està indicat en les afeccions prostàtiques, ja que és un factor preventiu del càncer de pròstata en els homes segons demostren diversos estudis. També és un gran depuratiu i alcalinitzador de la sang, és a dir, que neutralitza i facilita l’eliminació de residus metabòlics àcids, que perjudiquen el nostre organisme. més a més, també és diürètic i facilita la feina dels ronyons. És útil també, pel seu contingut en vitamines i minerals, com a estimulant natural de les funcions immunitàries. I per la seva acció antioxidant prevé l’arterioesclerosi, ja que evita que el colesterol dipositat a les artèries s’oxidi. Finalment, és un protector davant qualsevol tipus de càncer de l’aparell digestiu.

Després de tot el que sabem del tomàquet, i sempre que no hi hagi al·lèrgies o intoleràncies personals, faríem bé de consumir-lo en abundància ara que està en el millor moment i posar-lo a les amanides, els guisats, les pizzes, o beure’l en cru en forma de suc o de gaspatxo, ja que és una font excel·lent de licopè, que s’allibera sobretot un cop cuit.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies