Skip to content
Revista de Menja sa

Verat en escabetx de cítrics i amanida de brots3 min read

23 juliol, 2010
En aquesta ocasió, et presentem una recepta original que es pot menjar calenta o tèbia, aspecte positiu a tenir en compte durant l’estiu.

Ingredients per a 4 persones:
Escabetx:
  • 4 verats mitjans (uns 300g/unitat) **
  • 1 culleradeta de cafè de pell de llimona picada
  • 1 culleradeta de cafè de pell de taronja picada
  • Un raig de suc de llimona
  • 100 ml d’oli d’oliva
  • Sal
  • 1 gra d’all
  • 1 fulla de llorer
  • 1 cullerada de cafè de boletes de pebre
Amanida:
  • 500g Mezclum de brots tendres (ruca, créixens, canonges…)
  • 1 Poma (120g aprox)
  • Sal
  • Oli d’oliva
  • Oli de cacauet
  • Una cullerada de mel
** Es té en compte un verat per persona, en cas que a la peixateria només disposin d’exemplars grans podem demanar un filet d’uns 150g/persona
Elaboració:
  1. Netejar i filetejar el verat (l’hi podem demanar al nostre peixater). Salar lleugerament els filets.
  2. En una paella posar la meitat de l’oli i l’all aixafat. Quan comenci a daurar-se l’all, afegir el pebre, la fulla de llorer i les pells de cítrics. Incorporar un raig de suc de llimona, fer arrencar el bull i posar els filets de verat. Recuperar el bull i apagar el foc. Deixar que es refredi i afegir la resta d’oli cru.
  3. Mentre es va refredant l’escabetx, preparar l’amanida. Fer petits daus amb la poma. Assecar i netejar bé els brots tendres.
  4. Preparar la vinagreta a part, amb l’ajuda d’una forquilla o batedor. Amaniu a l’últim moment, barrejant bé.
  5. Servir el plat amb el verat i l’escabetx. Posar un bouquet d’amanida i acabar amanint, si es vol, amb un fil del escabetx.
Valoració nutricional per ració individual:
Taula nutricional Energia
(Kcal)
Proteïnes
(g)
Hidrats de Carboni
(g)
Greixos
(g)
Fibra
(g)
Sodi
(mg)
Colesterol
(mg)
Valoració nutricional 503 32,1 6,7 38 2,7 149 108
%RDA 25% 43% 2% 57% 11% 6,4% 36%

* Les RDA fan referència a les recomanacions nutricionals diàries per a una dieta equilibrada. Els % són orientatius, ja que hi ha RDA que poden variar d’una persona a una altra.

Comentari dietètic:

En aquesta ocasió, et presentem una recepta original que es pot menjar calenta o tèbia, aspecte positiu a tenir en compte durant l’estiu.

Els verats són un peix blau, a l’estiu és el millor moment per consumir-los. És una bona font d’omega-3, àcids grassos essencials de qualitat. Que ens ajudaran a tots, però sobretot a les persones amb problemes cardiovasulars.

Acompanyem el verat amb una amanida de brots tendres i poma per donar un toc de frescor i completar la recepta amb una bona quantitat de vitamines i minerals que ens ajudaran pel seu efecte antioxidant.
En cas d’hipertensió, podem eliminar la sal de la recepta, al tractar-se d’un escabetx casolà no tindrà excessiva quantitat de sodi.
Si estàs fent una dieta pobre en greixos o controlant les calories, et recomanem cuinar el verat a la planxa i amanir amb l’escabetx, però sense submergir el peix en l’oli aromatitzat.
Per a les persones amb diabetis, es tracta d’una recepta sense glúcids, així que hauràs de buscar aquest nutrient en un altre plat del mateix àpat.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Related Posts

    Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà.

    Comments (6)

    Bonsíssima la recepta. M’agrada molt el verat que a sobre és un peix molt i molt econòmic. Té un gust profund i potent que adoro.

    Amb aquest escabetx de cítrics ha de quedar meravellós!!

    Respon

    És un gran peix, cal gaudir-ne!

    Respon

    Hi hauria molta diferència en cas de substituir el verat per unes sardines o uns llobarros a nivell d’aportació de greixos. Ho dic més que res perque als mercats sardines i llobarros sempre hi han, però verats no…

    Respon

    Dani, ho pots substituir per llobarro, orada, tonyina i altres peixos. A nivell de greixos si són peixos blaus no canviarà massa la composició.
    Les sardines no te les recomano en aquesta recepta perquè al ser petites no quedaran tan lluïdes.

    Comentar-te que el verat és la caballa, en castellà. Aquests dies en trobaràs segur!

    Respon

    He fet aquesta recepta d’escabetx de verats i, no és per tirar-me floretes, però ha quedat boníssim!!! Molt millor que amb vinagre de poma, que és com ho feia jo fins ara. Sense dubte, un plat BO, BONIC i BARAT (VERAT!) he he

    Respon

    Quin goig saber que us ha agradat!

    Respon
    Aviso de cookies